170 éves hársfát akarnak kivágni Piliscsabán - szombaton demonstrálnak a helyiek

170 éves hársfát akarnak kivágni Piliscsabán - szombaton demonstrálnak a helyiek

Egy 170 éves, egészséges hársfát akarnak kivágni Piliscsabán a vasútfejlesztés érdekében, amit a helyiek nem néznek jó szemmel. Szombaton délben demonstrációt tartanak a fánál, hogy megóvják a helyi védettséget élvező növényt.

"Községünk büszkesége az a teljesen egészséges, gyönyörű hársfa, melyet még az 1848/49-es forradalom és szabadságharc előtt ültettek. Most március 15. "tiszteletére" a vasútépítés miatt ki akarják vágni" - ezekkel a sorokkal keresték meg helyiek a Varkapu.info-t csütörtök este.

Olvasónk levelében az áll, hogy "egy olyan oszlopot terveznek a helyére, amely majd a vasút villamosításakor kap szerepet, tehát nem is most azonnal. Az oszlopokat azonban már most telepítik. Eddig úgy nézett ki, hogy a fa megmenthető, de tegnap egy bizottság kivonult, és úgy döntött, hogy a fa helyére kerülne az egyik oszlop".

A piliscsabaiak, akik megmentenék a 170 éves hársfát, március 16-án, szombaton 12 órakor demondstrációt tartanak a Kálmán király úton a Nagyboldogasszony-házzal szemben található növény életben hagyása érdekében.

A szervezők jelezték a Varkapu.info felé, hogy a megmozdulásra mindenkit várnak, aki megmentené a helyi védettséget élvező hársfát.

Az Öreg Hárs megóvása miatt egy Facebook oldalt is létre hoztak, amely IDE kattintva érhető el!

Alább közzé tesszül László Erika, a Piliscsabáért Egyesület elnökének levelét az ügyben a reflexio.blogger.hu oldalról:

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
Kovács Ákos
Beruházási Programok Igazgatóság vezetője, vezérigazgató-helyettes

Tisztelt Kovács Úr!

Piliscsabán rendkívüli megdöbbenést keltett az, hogy a Zrinyi utcában álló 150 éves hársfa a MÁV rekonstrukció áldozatává válhat.

Természeti értékeink és változatos tájaink védelme a hazai társadalom és az Európai Unió fontos célkitűzése. Ebben nem csak az államra, de a települési önkormányzatokra és a társadalmi szervezetekre is sok feladat hárul annak ellenére, hogy bár a természetvédelem szerepe felértékelődőben van, a természeti értékek pusztulása szembetűnő.

Ezért is fontos a piliscsabaiak számára, hogy ezt az egyébként helyi védelmet élvező fát - amely túlélt két világháborút és több forradalmat - megmentsük. E véleményükben osztozik a piliscsabai Önkormányzat is, erről írásban is nyilatkozott az illetékeseknek Gáspár Csaba Polgármester Úr a mai napon történt egyeztetés során.

A jelenleg kialakult helyzetben - amelyben a MÁV képviselői és egyéb, a projektben érintettek a fát övező helyi védelmet "magasabb" érdekekre és rendeletekre hivatkozva jelentéktelen akadálynak minősítették -  indítványoztuk az Önkormányzatnál, hogy Piliscsaba már helyi védettség alá helyzett természeti értékeit, közöttük a fent említett fát is, kezdeményezze országos védelem alá vonni. A beadványunkkal a védetté nyilvánítás folyamata elindult és ez halasztó hatályú.

Ezen eljárás szükségességét megalapozza az, hogy tudomásunk szerint sem a rekonstrukció építési engedélye, sem a környezetvédelmi engedélye nem tartalmazza helyi védettségű, természeti értéket képviselő fák kivágásának lehetőségét, ezért kérjük, hogy a nevezett fa kivágásától a védettséggel kapcsolatos eljárás lefolytatásáig tartózkodni szíveskedjenek.  Amennyiben nem teszik, a jogkövetkezmények viselése az Önök terhévé válik.

Egyébként a MÁV projekt elhúzódása, a megígért határidők elmulasztása (pl. a József Attila utcai aluljáró február 15-i átadásának hónapokkal történő csúszása), a nyomvonal környéki zöld növényzet kellő szakértelem és körültekintés nélküli pusztítása Piliscsaba lakóinak már eddig is sok kellemetlenséget okozott és az elveszett természeti értékek miatti szívfájdalomra adott okot, ezt csak tetézné a helyi rendelettel védett, egyedülálló természeti érték elpusztítása. Annál is inkább, mert e vasútvonal villamosítása, amelyre hivakozással a fát ki kívánják vágni, nem most, hanem a projekt későbbi szakaszában kerül megvalósításra. Ezen időn belül vélhetően volna mód úgy áttervezni a vezetéktartó oszlopok elhelyezését, amely lehetővé teszi e kiemelten értékes fa megmentését is. Ilyen megoldásra tucatjával hozhatnánk példákat a természet védelme iránt elkötelezett országokból. Miután ez egy EU támogatással zajló projekt, rendkívül fontos a munkálatok során a legmesszebbmenőkig óvni a természetet és a környezetet, mert ez az elvárás integráns részét képezi az elnyert pályázatnak.

Arra kérjük Önöket, hogy segítsenek megőrizni a természeti értékeinket. Ne hivatkozzanak "magasabb" érdekekre, mert a helyiek számára nincs "magasabb" érdek, mint saját természeti értékeik megőrzése. Ebben elszántak és élni fognak minden számukra nyitva álló lehetőséggel, egészen az EU szintjéig is, amennyiben szükséges. De reméljük, a józan ész győzedelmeskedik, és erre nem kerül sor.

Tisztelettel:
László Erika
elnök
Piliscsabáért Egyesület

(Varkapu.info)Kapcsolódó cikkek:
Sorozatosan rongálják az erdővédelmi kerítéseket Csobánka térségében

view counter
view counter

Programot ajánlok!

Navigáció

Belépés

Szavazás

Hányast adnál a Varkapu.info-nak a térség tájékoztatásával kapcsolatban?:

Cégtár

Fiat márkaszerviz Pilisszentivánon. A cég egyik fő tevékenysége a gumiabroncs és felni kereskedés.

varkapu.info hírlevele

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tartalom átvétel