Ne hagyd az utcán, add inkább le a használt sütőolajat a MOL kutaknál!

09:35 | 2019 04. 16.

Kategóriák: Al kiemelt, Erdő-mező

Nem új keletű információ, hogy a MOL országszerte 100 benzinkútján helyezett el tárolótartályokat, lehetővé téve a lakosság számára a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezését. Az információ azonban ismét aktuálissá vált, ugyanis a napokban több megkeresést is kaptunk annak ügyében, hogy hol helyezhetők el legálisan a térségben ezek az anyagok.

Kapcsolódó hír: Megszűnik a szelektív hulladékgyűjtő pont a solymári Auchannál

Solymáron már nincs gyűjtőpont

A solymáriak hosszú időn keresztül a tűzoltóság előtt kihelyezett gyűjtőhelyre szállíthatták a háztartásban felhalmozott, használt sütőolajat. Azonban az új tűzoltószertár építésekor ideglenesen lebontották és a hivatalos lerakópont azóta sem került vissza a helyére. Ennek egyik oka, hogy sokan nem megfelelően használták a gyűjtőpontot: az edény megtelte után is beleerőltették a folyékony anyagot, ami így a járdára ömölve szennyezte a területet. 

Az olajat azóta is a szertár elé hordják

Múlt héten osztott meg a solymári önkéntes tűzoltó egyesület egy felhívást, amelyben arra kérik a lakosságot, hogy a műanyag palackokba és mosószeres üvegekbe áttöltött hulladékot NE rakják le a szertár elé, ugyanis ezzel akadályoztatják a szertárból induló autókat. A terület már nem funkcionál gyűjtőpontként, így az elhelyezés illegális hulladéklerakásnak minősül. 

Azóta is a szertár elé viszik az olajat (Fotó: Solymári Polgárőrség és Tűzoltó Egyesület)

Vissza fog kerülni a gyűjtőpont

Az önkormányzat hivatalos honlapján 2018 novemberében jelent meg az információ, miszerint “a leszerelt gyűjtőpont helyett folyamatban van egy új, biztonságosabb és szennyeződésmentesen használható leadópont kialakítása”.  Ez a gyűjtőpont is a tűzoltószertárnál lesz elhelyezve. A vezetőség ígérete szerint amint elkészül, hírt fognak adni róla.

MOST hová vihetjük a használt olajat?

A MOL lehetővé tette, hogy egyszerűen, gyorsan, környezetbarát módon „megszabaduljunk” a használt étolajtól. 2011 óta ugyanis 100 hazai kúton – köztük a térségben is – gyűjtőtartályokat helyeztek ki.

Nincs más teendő, csak a kutasnak oda kell adni az olajos edényt, aki a megfelelő tárolóba önti azt.

A kutakról a Biofilter Kft. gyűjti össze és tisztítást követően juttatja el a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol a használt olajból bioüzemanyagot állítanak elő, amelyet biokomponensként kevernek a dízel üzemanyagokba.

A térségben ezeken a kutakon adható le a lakossági eredetű, használt olaj:

  • Pilisvörösvár – Solymár határán, a 10-es út mentén
  • Piliscsaba, 10-es út
  • Dorog, Bécsi út
  • Esztergom, Dorogi út
  • Pomáz, Árpád Fejedelem u.

További gyűjtőhelyek listája>>>

(Varkapu.info)

Címkék: , , , ,