Erdei fülesbaglyok törik meg az éjszaka csendjét (+Hangfelvétel)

Vasárnap tűnt fel a pilisvörösvári Üdülőtelepen, és már második éjszaka hangoskodik a környéken két erdei fülesbagoly. Sípoló hangjukat egész éjszaka hallani lehet. Egy hasonló, az interneten található hangfelvételre reagálva az MME a következőket írta a madarakról.

„Valóban erdei fülesbagoly fióka hangok vannak a felvételen, ez a nyári esték jellemező hangjainak egyike, amikor a kis baglyok éhesek és táplálékot kérnek szüleiktől.” Feltételezem, itt már nem erről van szó augusztus közepén, főleg, hogy az említett felvétel június legelején került fel.

Alább a pilisvörösvári Üdülőtelepen rögzített bagolyhang. Védett madár, az eszmei értéke 50 000 Forint!Erdei fülesbagoly (Wikipedia.hu):

Ragadozó madár. Rágcsálókkal táplálkozik, kedvence a mezei pocok. Ezekre nyílt területeken vadászik. Szétbontott köpetei ezek koponyáival van tele. Havas teleken mindig több madarat, főleg verebeket fog. Leshelyről csap le az észrevett zsákmányra, de éjszaka, hallás után is vadászik. Október végén, novemberben kisebb-nagyobb csoportokba verődve, 8–10, de néha akár 80–100 példány is együtt tölti a napot. Nyugodtan pihennek tűlevelűeken, gyakran városok, falvak belterületén álló lucfenyőkön. Ha nem zavarják őket, évről évre felkeresik a helyeket. A hímek párzási időben a nappalt a fészek közelében töltik fákon vagy bokrokon, ahonnan szemmel tudják tartani a fészket is. Néha csupán embermagasságban ül, és ha úgy haladunk el mellette, hogy azt hiszi, nem vettük észre nem repül el, csak nagy szemeivel kíséri minden mozdulatunkat. A telelő csoport a tél végéig, március elejéig marad együtt, majd párokra bomlik. Horgas, éles és hegyes csőre kiváló fegyver. A lábával fogva tartott áldozatát ezzel veri agyon. A táplálék megkeresésében hallása és látása segíti.

Mire a bejegyzéssel elkészültem, megérkezett a hidegfront, a szél elől pedig vélhetően védett helyre húzódott a két bagoly. Csend lett...

Gribek Dániel

Kapcsolódó cikkek:

"Huncut a bíró" - és még hamis is

view counter
view counter

Programot ajánlok!

Navigáció

Belépés

Szavazás

Hányast adnál a Varkapu.info-nak a térség tájékoztatásával kapcsolatban?:

Cégtár

Faanyag, fűrészárú, készházak, tetők, burkolóanyagok, nyílászárók, ereszcsatornák, kémények, stb.

varkapu.info hírlevele

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tartalom átvétel