Az Útőrház utca környékén lakók levele a Volánbusznak az új menetrend miatt

Mint azt a Varkapu.info már hírül adta, szeptember 1-jétől új menetrendek lépnek életbe a 10-es út környékén. A 800-as járat a tervek szerint nem fog megállni Pilisvörösvár határában az Útőrház és az Üdülőtelep megállóhelynél sem, amellyel a társaság mindössze 1 percet nyer, a lakosok viszont annál sokkal többet veszítenek. Az Útőrház és Környékéért Fejlesztő Egyesület levele a Volánbusznak.

Kiegészítés: Mindeközben a menetrendben az áll, hogy a Terranova és a Kopár Csárda megállónál megáll a 800-as busz!

Javaslattétel a 800-as busz menetrendjével kapcsolatban - Útőrház és Környékéért Fejlesztő Egyesület

Tisztelt Volánbusz Zrt.!

A pilisvörösvári székhelyű Útőrház és Környékéért Fejlesztő Egyesület nevében szeretnénk felhívni figyelmüket egy, a környékbeli utasaikat nagyban ellehetetlenítő döntésükről a szeptember 1-jétől életbe lépő új menetrenddel kapcsolatban.

Néhány éve a 800-as Budapest-Dorog-Esztergom járatuk (valamint a 810-es kesztölci) megáll a Pilisvörösvár, 10-es számú út, útőrház megállónál, illetve a Pilisvörösvár üdülőtelep megállóhelynél. Ez az évek során különösen indokolt lett az évekkel ezelőtt még közlekedő, csak Pilisvörösvár és Budapest között ingázó járatuk eltűnésével, és a Pilisszántóra közlekedő buszok csökkentésével kapcsolatban – az említett két megállóhelyre mindössze a 820-as járat megfelelő, a 830-as Solymáron és Pilisszentivánon át kikerüli az említett területet. Ráadásul ezalatt a jó néhány év alatt a környéken élők száma megsokszorozódott!

A 800-as járatot az említett két megálló környékén élők rendszeresen használják – akad, aki Budapestre jár dolgozni vagy iskolába, van, aki Pilisvörösvárra, de többen Piliscsabára vagy éppen Esztergomba. Különösen utóbbi esetében nagy probléma, hogy a 2013. szeptember 1-jétől életbe lépő menetrend – bár azt írják róla, hogy „többlet kapacitást biztosító, új, ütemes menetrend lép életbe a térség autóbuszvonalain… … a reggeli és délutáni csúcsidőszakokban jelentősen javul az utaskiszolgálás színvonala.” -, mégis ellehetetleníti a környéken élőket. Drasztikus negatív változást hoz az életünkbe, a javulás, vagy akár csak a szinten maradás helyett. Utóbbival tökéletesen megelégednénk.

A 800-as busz elvesztésével a járatok száma drasztikusan csökkenni fog, de ezzel együtt hatalmas gond, hogy Esztergom irányába mindössze átszállással jutnak el a piliscsabai és esztergomi egyetemisták, tanulók és az ott dolgozók. (Mivel a 820-as busz jó esetben 30 percenként indul, és a buszok érkezése kiszámíthatatlan, általában 5-10 percet késnek, így az átszállás akár egy órával is meghosszabbíthatja az utazást!) Jelenleg is többen a 10-es út mentén fekvő településekre járnak nap mint nap! Az Önök szolgáltatását igénybe véve, az Önök jegyeit, bérleteit vásárolva és felhasználva.

Feltételezzük, hogy döntésük oka a járat gyorsabbá tétele lehet, amelyet megértünk, bár ez mindössze 1 percet jelent, és döntésük azt is sugallja, hogy a helyi viszonyokkal nincsenek tisztában. Az utasforgalom-vizsgálatok eredményei, és a bérletek, jegyek eladási számai – ugyan utóbbi a zsebre dolgozás miatt nem lehet valós – biztosan tudatták Önökkel is, hogy egy viszonylag forgalmas megállóról van szó, ahonnan tucatnyi gyermek jár iskolába, több egyetemista és dolgozó felnőtt munkába vagy éppen a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai és esztergomi épületébe. A számok nyilván nem összehasonlíthatók például egy Városháza megállóhellyel, de biztosak vagyunk benne, hogy így is látszik, sokan és sokszor használjuk a Volánbusz járatait.

Észleltük, és minden bizonnyal érvként fogják említeni, hogy Pilisvörösvár belterületén is egy megállóhelyet (Fő út 31.) ki fog hagyni a 800-as és a 810-es járatuk. Ugyanakkor ott a távolságok nem olyan nagyok, mint az Útőrház és az Üdülőtelep megállók környékén. A két említett járat a menetrend szerint Solymári elágazás (Auchan áruház) és Pilisvörösvár bányatelep megállónál vesz fel utasokat legközelebb, amely biztonságosan mintegy fél-háromnegyed óra gyaloglás (vagy a szántókon át az Auchanig vagy a tavaknál Bányatelepig). Ez kortól és sebességtől más és más lehet, de az idősek nyilván el sem indulnak. Van persze időben és kilométerre nézve rövidebb lehetőség, amely a 10-es út szélét jelenti, ez azonban életveszélyes, hiszen az ország egyik legforgalmasabb főútjának aszfaltcsíkja mellett kellene haladni, amely sok helyütt bozótokkal is be van nőve.

Míg Pilisvörösvár belterületén többnyire közel vannak egymáshoz a megállók, addig az említett szakaszon nincsen más könnyen megközelíthető fel- és leszállóhely. Sőt, a területen – értelemszerűen, hiszen vasúti megálló nincsen - nem áll meg a vonatpótló busz sem. Számunkra az egyetlen alternatíva a Volánbusz.

További hatalmas probléma, hogy a 820-as busz utolsó járata 20:30-kor indul el Árpád-hídról, és Budapest felé sem sokkal rózsásabb a helyzet, így aki eddig a 21:00-ás, a 22:00-ás vagy a 23:00-ás 800-as busszal szokott hazautazni, az ezt nem teheti meg – legfeljebb, ha nekiindul gyalogolni. Mi lesz a késő estig Budapesten vagy máshol dolgozókkal? Környékünkön olyanok is laknak, akik rendszeres orvosi ellátásra szorulnak betegségük miatt, aminek végeztével nem érnék el a 20:30-as buszt, így ők a kezelésük után további gyaloglásra lennének kényszerítve. Korábban volt egy olyan megoldás, hogy a 800-as buszok közül az utolsó három megállt a két megállóban is, ez ugyanakkor a többi problémánkat nem oldja meg, sőt, várhatóan egy ilyen félmegoldással csak problémák lennének, ahogy korábban voltak. A buszvezetők ugyanis nem – vagy zsebbe adott pénz nélkül nem – álltak meg esténként, éjszakánként a két megállóban, ezzel kapcsolatban bizonyára több panasz is érkezett Önökhöz azokban az időkben. A megoldás tehát véleményünk szerint az lenne, hogy az említett buszok továbbra is megállnának az Útőrház és az Üdülőtelep megállóhelynél. (Azért mindkét megállóban, mert az eljutás gyalog az egyiktől a másikig szintén vagy a 10-es út mentén képzelhető el, ahol nincs járda, gyaloglásra alkalmas rész, vagy még a fent említettnél is nagyobb kerülővel!)

Végül pedig felvetődik a kérdés, hogy az intézkedésnek milyen haszna van. A menetrendet megnézve az Auchan és a Városháza között a nyereség 1 perc! Amíg eddig a busz délután X óra 19 perckor indult az Auchantól, megérkezett X óra 26 percre Városháza megállóhelyre. A szeptember 1-től életbe lépő menetrendjük szerint az új intézkedések után az érkezés X óra 25 perc! Ráadásul ebben már benne van a Fő út 31. pilisvörösvári megálló is! Tehát egyetlen perc megspórolásáért – de még ha ez a gyakorlatban 2 vagy esetleg 3 perc, ami már nem túl valószínű – néhányszáz ember életét nehezítik meg, sőt, sok esetben lehetetlenítik el.

A hétvégi menetrendről pedig még nem is beszéltünk, amely vélhetően megdöbbentően kevés járatot tartalmazna a 800-as busz elvesztésével, ismerve a 820-as menetrendjét!

Tisztelt Volánbusz Zrt.! A környékbeli lakosok nevében kérjük, hogy döntésüket változtassák meg, és az említett két megállót tegyék vissza legalább a 800-as járat menetrendjébe. A 810-es is nagy segítség szokott lenni, de abból kevés van, és a közlekedés anélkül, a 820-as és a 800-as buszok használatával is teljesen kielégítő lehetne. (Itt megjegyeznénk, hogy eddig is probléma volt, hogy a jelzés ellenére rendszeresen nem álltak meg a buszok az említett két megállóban, és itt-ott rakták le az utasokat, így a vezetők fejében talán tisztább lenne a kép, ha a 810-es busz is megállna az Útőrház és az Üdülőtelep megállóknál).

Tisztelt Volánbusz Zrt.!

Csak hangsúlyozni tudjuk, hogy a 800-as busz elvesztése mekkora probléma e két megállóban, amelyet sehogyan nem tudunk pótolni, megoldani. Ráadásul szeptember 1. hamarosan elérkezik, amikor megkezdődik az iskola, és a gyakorlatban is szembesülnünk kell ezzel a megdöbbentő, és a helyi viszonyokhoz sajnálatosan nem alkalmazkodó menetrenddel.

A környékbeli lakosok nevében Egyesületünk mielőbbi megoldást és választ kér Önöktől, és reméljük, hogy visszakapjuk azokat a lehetőségeinket, amikkel eddig élhettünk! Jegyeink, bérleteink tulajdonosaként kérjük Önöket, vizsgálják ki helyzetünket, legyenek partnerek a kommunikációban, hiszen kérésünk nem néhány ember, hanem egy folyamatosan gyarapodó lakóközösség kérése, akik jelenleg értetlenül állnak az intézkedés előtt.

Válaszukat és döntésüket az idő rövidsége miatt mielőbb várva:

Útőrház és Környékéért Fejlesztő Egyesület
nevében

Gribek Dániel
telefonszám, e-mail cím

Varkapu.info - Pilisvörösvári Üdülőtelep Blog

 

view counter

Programot ajánlok!

Navigáció

Belépés

Szavazás

Hányast adnál a Varkapu.info-nak a térség tájékoztatásával kapcsolatban?:

varkapu.info hírlevele

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tartalom átvétel