Fogarasy Attila: Önlimerikek

Hosszú szünet után újra jelentkezik honlapunk térségi versblogja, a Helyi Rímek. Írásom célja Fogarasy Attila (művésznevén: Künikosz) szépirodalmi munkásságának bemutatása.

Ismét egy helyi szinten közismert szerzőről van szó. 1995 és 2011 között a Vörösvári Újság felelős és tördelőszerkesztője, jelenleg a Vásár téri iskola tanára, rendezvényeivel pedig a pilisvörösvári közélet aktív résztvevője. Az édesapja, Fogarasy-Fetter Mihály által írott könyv városunk helytörténetével szóló művek közül a leghíresebb.

Bevallom őszintén, hogy ritkán kerülnek a kezembe kortárs versek, de Attila rímei engem is lekötnek, azaz szórakoztatnak, egyetlen szóval. Nagyon érdekes, hogy milyen dús fantáziával és jó humorral dolgozta fel Babits, Kosztolányi és más költőóriások sorait.

Verseinek másik fontos jellemzője a tömörség. Röviden, mégis remekül foglalja össze azokat a gondolatokat, melyeket akár egy fényképről, akár személyekről, helyszínekről alkotott. Ezt láthatjuk például a Képek és haikuk, továbbá a Nálatok kihalnak-e az állatok? lapjain, melyekben a fényképalbum és a verseskötet keveredik egymással.

Otthon a világban nevű honismereti könyvsorozatának keretein belül kiemelten foglalkozik a pilisvörösvári képzőművészek, irodalmárok, köztük Zs. Dobozy Erzsébet és Dr. Réthy Zoltán művészetével.

A sorozat köteteiből külön kiemelném A Vörösvári hexametereket, amely egyszerűen letehetetlen. A címét Attila disztichonírással készült verseiről, illetve Keresztúry Dezső verseskötetéről kapta. Nagy érdeklődéssel, részben nosztalgikusan olvastam a benne lévő történeteket. A híres, Pilisvörösvárhoz valamilyen módon köthető személyek listáján sok ismerős névvel találkoztam. Egy részüket személyesen is ismertem, legtöbbjükről viszont csak újságcikkekben, történelemkönyvekben olvastam (például Erőss Zsolt, vagy Apponyi Albert).

Szerzőnk összesen öt színdarabot is írt, sőt, az ezekből készült előadásokat már mind bemutatták a Művészetek Házában. Némelyikben ő maga is szerepelt, a Pilvax kávéház történelmi drámában ő alakította Krajczárossy Zebulont, az elszegényedett nemest.

Szívből ajánlom Olvasóimnak Fogarasy Attila műveit, melyek jelentős része a www.fogarasy.hu oldalon érhető el. Most pedig következzék Attila önmagáról szóló költeménye, az Önlimerikek. Minden versszaka egy-egy limerik, azaz ötsoros versike (angol műfaj).

Fogarasy Attila: Önlimerikek

Volt egy ember: Fogarasy,
Nem volt neki sok garasa.
      Rímelt ő kancsalul,
      Volt fölül és alul –
Kicsit zazás volt a pasi.
 
Volt egy ember, neve: Fetter.
Lézengett, miként egy ritter.
     Verselni is szokott,
     S ütötte a dobot.
De nem volt egy Gary Glitter.
 
Egy úr – Attila a keresztneve –
Rájött, hogy agyának ereszt leve.
     Vélte ezt bajosnak,
     S így szólt a csaposnak:
„Vörösborral ereszd tele!”
 
Volt egy úr Vörösváron,
Megszólította őt Charon:
       „Kellene egy fuvar?
      Ne legyen oly fukar,
Általviszem minden áron!”


Helyi Rímek - Párkányi Gergely

Kapcsolódó cikkek:

Korábbi Helyi Rímek bejegyzések
Különleges előadással készülnek a vörösvári diákok
 

view counter

Programot ajánlok!

Navigáció

Belépés

Szavazás

Hányast adnál a Varkapu.info-nak a térség tájékoztatásával kapcsolatban?:

varkapu.info hírlevele

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tartalom átvétel