Koronavírus-fertőzés kimutatására van lehetőség Pilisvörösváron

14:47 | 2020 04. 21.

Kategóriák: Egészség

A jelenlegi protokoll szerint Magyarországon közfinanszírozottan csak azokat tesztelik COVID-19-re, akiknek a meglévő tünetei (magas láz, száraz köhögés, légzési elégtelenség) alapján háziorvosuk kéri a tesztet a Nemzeti Népegészségügyi Központtól, valamint azokat, akiknek súlyos állapota már kórházi kezelést indokol. A teszt ez esetben csupán a diagnózis megerősítését szolgálja.

A kevésbé súlyos betegek és a panaszmentes fertőzöttek szűrését a háziorvos sem kérheti, ezért ezek az emberek anélkül terjeszthetik a vírust, hogy tudnának fertőzöttségükről.

Saját költségére azonban ma Magyarországon már bárki elvégeztetheti a kétféle típusú teszt bármelyikét:

  1. Aki csak arról szeretne meggyőződni, hogy már átesett-e a koronavírus fertőzésen, annak a vérből történő gyorsteszt elvégzése elegendő lehet. A teszt interneten keresztül is megvásárolható. Általában ujjbegyből vesznek pár csepp vérmintát, és ebben keresik az immunrendszer által termelt ellenanyagokat, amely a fertőzést követő 14. (IgM), illetve 21. (IgG) nap után jelennek meg. Ezért a negatív gyorsteszt eredménye nem feltétlenül jelenti azt, hogy a beteg nem fertőzött és nem fertőzőképes.
  2. Akinek kétségei vannak afelől, hogy jelenleg egészséges-e (pl. a vírus lappangási szakaszában van, vagy csekélyek a tünetei), a családjához nem visz-e haza fertőzést, annak a hátsó garatfal nyálkahártyájáról kell vattapálca segítségével “törletet” vennie, és a mintából SARS-CoV2 PCR teszt elvégzése javasolt. A mintavételt megelőző nyolc órában tilos: enni, inni, fogat mosni, szájat öblíteni (javasolt a reggeli mintavétel).

A Pilisvörösvári Szakorvosi Rendelőintézet laborjában lehetőség van a PCR mintavételi egység felvételére és leadására, a helyi labort működtető Corden Kft. vállalja a PCR vizsgálatot. A páciens egyik nap megkapja a mintavételi csomagot a laborból, másnap reggel pedig ébredés után saját kezűleg leveszi a mintát, és azt visszaviszi a laborba legkésőbb 10 óráig. Az eredmény általában 24 órán (általában még aznap), de legkésőbb 48 órán belül megérkezik a páciens e-mail címére.

Elérhetőség: pilisvörösvári lakosok részére a helyi laborban
Bejelentkezés: +36 26 330 343 (H-P 10:00-14:00 között hívható)
Cím: 2085 Pilisvörösvár Fő u. 130/A.
Ára: 25.000 Ft, készpénzben, a minta átvételekor

Címkék: , ,