Pilisborosjenői szakorvos üzenete a korona vírussal kapcsolatban

13:51 | 2020 03. 17.

Kategóriák: Al kiemelt, Egészség

“A korona vírussal kapcsolatban szigorú és kérlelhetetlen vagyok” – Dr. Csányi Márta pilisborosjenői fül-orrgégész szakorvos a járvány kapcsán üzen a helyieknek a Zsákfalvi TV-n keresztül.

A doktornő összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat és felhívja a figyelmet arra, hogy a vírustól senki nincs védve, komolyan kell venni a veszélyt! 

A járvány adta nehézégek miatt most mindenkinek találékonynak kell lennie: “már most sok mindenben megmutatkozik a szolidáris, egymást segítő ötletesség, fantázia. Fontos, hogy ne is hagyjuk elapadni.”

Helyzetjelentés Pilisborosjenőről

Tömöri Balázs polgármester létrehozta a helyi Koronavírus koordinációs csoportot, amelynek tagjai többek között önkormányzati képviselők, az önkormányzati intézmények vezetői, egészségügyi dolgozók és az iskola igazgatója. Az első, március 14-én megtartott egyeztetés alapján a Polgármester az alábbi intézkedéseket, illetve információkat hirdeti ki. Ezek célja, hogy Pilisborosjenő érintettsége a lehető legkisebb legyen, ha a vírus itt élőket is megfertőzne, vagy esetleg már megfertőzött, de még nincsenek tüneteik.

  • Rendkívüli szünet az óvodákban. A Polgármester a lakosság egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzetre tekintettel, a Magyar Közlönyben 2020. március 14. napján megjelent 45/2020. (III. 14.) Kormányrendelet 2. §-ban foglaltak alapján, rendkívüli szünetet rendelt el a Pilisborosjenői Mesevölgy Óvodában és a Gyöngyharmat Waldorf Óvodában. A döntés határozatlan ideig, visszavonásig érvényes. A részletekről az óvodák vezetői tájékoztatják a családokat és a dolgozókat.
  • Digitális oktatási rend a Német Nemzetiségi Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában. Március 16-ától (hétfőtől) az általános iskola digitális távoktatásra áll át, az országos rendeletnek megfelelően. A részletekről az iskola vezetői tájékoztatják a családokat és a dolgozókat.
  • A személyes hivatali ügyintézés korlátozása. Március 16-tól a személyes hivatali ügyintézés határozatlan ideig szünetel. Az interneten (email, Ügyfélkapu), illetve telefonon történő ügyintézés zavartalan. A személyes ügyintézésre csak telefonos/emailben történt egyeztetést követően, és csak a leghalaszthatatlanabb ügyekben kerülhet sor. A veszélyeztetett korosztályba tartozó hivatali dolgozókat arra kérte a polgármester, hogy munkájuk minél nagyobb részét távmunkában végezzék.
  • A rendezvények halasztása. Az önkormányzati szervezésű rendezvények, köztük a Művelődési Ház rendezvényei és a sportrendezvények határozatlan ideig, de legalább áprilisig szünetelnek.
  • A játszótér bezárása. 2020. március 15-ei hatállyal Tömöri Balázs polgármester elrendelte a játszótér bezárását. Ennek indoka, hogy a játszótéren a gyerekek szoros fizikai kapcsolatban vannak egymással, így a cseppfertőzéssel terjedő koronavírus könnyen terjedhet. Másrészt a fertőzött felületek akár napokkal későbbi érintésével is terjedő koronavírus megfékezésére tett erőfeszítések sikere, az olaszországihoz hasonló többhetes karantén megelőzése, nagy mértékben múlik azon, hogy a következő napokban milyen fegyelmezetten ügyelünk arra, hogy a lehető legkevesebb emberrel érintkezzünk személyesen!
  • A Pilisborosjenői USC vezetői, edzői áprilisig felfüggesztették a fociedzéseket, összhangban az MLSZ napokban meghozott döntésével, akik minden utánpótlás bajnokságot határozatlan időre felfüggesztenek.

IDŐSEKET SEGÍTŐ TELEFONSZÁM: hivatali telefonszámot indítottunk, amely hétköznap 9-12 óra között érhető el: 06-20-803-91-22

Ezen keresztül azoknak a pilisborosjenői időseknek igyekszünk segíteni a faluban megoldható bevásárlásban, postai ügyintézésben, gyógyszerkiváltásban, akiknek hozzátartozói, szomszédai nem tudják megoldani a segítségnyújtást.

Önkéntes segítők jelentkezésének nagyon örülnek! Jelentkezés Csonka Írisznél a programok@pilisborosjeno.hu címen.

Továbbá:

  • A legtöbb helyi boltban speciális szabályok kerültek bevezetésre, így a Patikában, a Postán, a Pöttömben, a Mandelbrot pékségben és a Dohányboltban csak korlátozott számú vásárló tartózkodhat az üzletben. Kérjük szíves együttműködésüket az új szabályok betartásában!
  • Pilisborosjenő önkormányzata meghosszabbította a helyi adók megfizetésének határidejét 2020 április 30-ig. Egyúttal kéri a Tisztelt Lakosságot, hogy akinek módjában áll, szíveskedjen adófizetési kötelezettségét elektronikus átutalással teljesíteni.

Pilisborosjenő önkormányzati Facebook-oldalán és honlapján folyamatosan tájékoztatják a helyieket a térséget érintő legfrissebb információkról!

Címkék: , ,