5+1 ok, amiért ott kell lenned az idei Napforduló Fesztiválon!

15:11 | 2017 06. 15.

Kategóriák: Egyéb

Korábban már megosztottuk olvasóinkkal az idei Napforduló Fesztivál részletes programját, amelyet azóta több ezren tekintettetek meg honlapunkon. A rendezvény nemcsak a pilisszentivániak számára jelentős hanem a térség településeinek is, hiszen számos környékbeli szokta látogatni a több napos eseményt. A Varkapu.info most öt + egy okot vonultat fel, amiért mindenképp érdemes ellátogatni a rendezvényre!

Korábban már megosztottuk olvasóinkkal az idei Napforduló Fesztivál részletes programját, amelyet azóta több ezren tekintettetek meg honlapunkon. A rendezvény nemcsak a pilisszentivániak számára jelentős hanem a térség településeinek is, hiszen számos környékbeli szokta látogatni a több napos eseményt. A Varkapu.info most öt + egy okot vonultat fel, amiért mindenképp érdemes ellátogatni a rendezvényre!

1. Több mint egy tucat zenei fellépő!

Igen, jól olvassátok! Az egyik különlegessége a fesztiválnak, hogy a számos kulturális program mellett nem egy, nem kettő, hanem több mint egy tucat koncert színesíti a programlistát. Már megszokhattuk, hogy a rendezvénysorozaton belül rendezik meg a Rock a Villa körül Fesztivált, amelyen idén többek között a Timur Lenk, a Napfénypresszó és a Thursday Blues Band csap a húrok közé. 

A német nemzetiségi dallamokat kedvelők számára sem fognak csalódást okozni a napok, hiszen az Adlersteiner, a Tempo és a helyi fúvósok is színpadra lépnek majd.

És a végére hagytuk a legjobbat: idén Pilisszentivánra látogat a Balkan Fanatik és a Mystery Gang is!

2. Őrizzük a hagyományokat! Idén is lesz tűz- és máglyagyújtás!

Hazánkban a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezik Szent Iván éjszakájának, más néven nyárközép éjszakának.  Az év legrövidebb estjéhez, a nyári napfordulóhoz számos ünnep kapcsolódik, ilyen a tűzgyújtás is, amely a hagyomány szerint a sötétség elmúlását és a fény megújulását jelképezi. A településen hosszú évek óta a Slötyire helyezett máglya meggyújtásával tisztelegnek az ősi szokásnak, amelyet idén énekével Páva Anna fog kísérni. A tűzvarázs pedig – ahogyan már megszokhattuk – a Kuczmag-réten folytatódik, ahol több méter magas lángok csapnak majd fel, miközben tűzzsonglőrök bemutatójában is gyönyörködhetünk. 

A tűzgyújtás az egyike a legtöbbek által kedvelt programnak, amelyet szerintünk egyszer mindenképp látni kell…vagy inkább minden évben egyszer. 🙂 

Tűzgyújtás a tavon – A fesztivál egyik leghangulatosabb pillanata

 

3. Gyerekkel vagyok!

A tűzgyújtás nemcsak a felnőtteknek hanem a legkisebbeknek is nagy élmény, azonban a szervezők más programokkal is csalogatják a gyerekeket a rendezvényre. A Grimaszk és a Kincses színház előadásokkal színesítik a napokat, míg a Lévai Tímea – Poppre Ádám Duó Picuri Muri gyermekkoncertjével járul hozzá a a kicsik öröméhez. 

A Pilisi Len Nagycsaládos Egyesület gyermek mulatságokat ígér a rendezvény második napján, amikor az ugráló vár, a hagyományőrző játékok, és az íjászat kipróbálására is lehetőség lesz.

A gyerekkoncertek mindig nagy sikert aratnak
 
4. Két buli közt egy kis kultúra!
 
A fesztivál nemcsak a buli hanem a kulturális programok színtere is lesz. A rendezvény első napján “A mi Szentivánunk” fotópályázatra beérkező legszebb műveket tekinthetjük meg a Generációk házában, míg a Plébánián “Családfa” címmel a szentiváni családok történetét összefoglaló kiállításmegnyitón vehetünk részt. A helyi fúvószenekar és a német nemzetiségi táncegyüttes is színpadra lép majd, de a Pilisszentiváni Vegyeskórus koncertjén is felcsendülnek majd a hagyományos dallamok.
 
5. Csak sportosan!
 
A hagyományokhoz híven a mozogni vágyók futóversenyen vehetnek részt, amely gyönyörű környezetben, a Slötyi körül zajlik majd. Aki pedig családias jellegű reggeli felfrissülést keres, annak Vállai Melindával lesz lehetősége a tóparton megmozgatnia magát. 
 
Ha pedig a sportot inkább csak néznéd, mint művelnéd, akkor ajánljuk, hogy látogass ki a sportpályára, ahol a helyi focisták a marktleugast-i testvértelepülés csapatával mérkőznek majd meg. 
 A futóverseny a hagyományokhoz híven a tó körül lesz
 
 
+1 Mert mindenki ott lesz!
 
A rendezvény, bár természetesen első körben a pilisszentivániaknak szól, Pilisvörösvárról, Solymárról és Piliscsabáról is vonzza a résztvevőket. Így biztosan összefuthatsz jó ismerősökkel, barátokkal Szentivánon innen és túlról. Egy korsó sör, egy fagyi vagy egy hamburger mellett a barátokkal együtt léphettek be a nyárba. És ha ez még nem lenne elég, az önkormányzat jóvoltából a fesztivál összes programja ingyenesen látogatható. Nem érdemes kihagyni!
 

Finom ételek és italok sem hiányozhatnak a fesztiválról
 
Reméljük összeállítáunkkal sikerült meggyőznünk, hogy idén is látogass ki a rendezvényre. Nektek melyik a kedvenc programotok?
 
 
(Varkapu.info)