Augusztusi Perseidák

09:40 | 2011 08. 06.

Kategóriák: Egyéb

Augusztus főszereplője a hónap közepén érkező meteorraj. Idén augusztus 12-13. este érkezik a Perseida meteorraj maximuma. Meteoroid, meteor, meteorit, üstökös vagy hullócsillag?

Augusztus főszereplője a hónap közepén érkező meteorraj. Idén augusztus 12-13. este érkezik a Perseida meteorraj maximuma. Meteoroid, meteor, meteorit, üstökös vagy hullócsillag?

Meteoroidok a Nap körül keringő apró, porszem méretű törmelékek, melyek kis fényvisszaverő képességüknek köszönhetően láthatatlanul lebegnek az űrben.

Meteorok azok a meteoroidok, melyekbe Földünk beleütközik, s a légkörrel ütközve a súrlóadásnak köszönhetően ionizálják azt. Ezt a fényjelenséget hívja a népnyelv hullócsillagnak. A nagyobb, néhány centiméteres meteorok fényesebbek, ezek a tűzgömbök. A feldarabolódott tűzgömböket bolidáknak nevezzük. Ezek a nagyobb darabok elérhetik a Föld felszínét, s a Földfelszínt elért meteorokat meteoritoknak nevezzük.

Idén augusztus 12-13. este érkezik a Perseida meteorraj maximuma, vagy Perseida rajmeteorok. Meteorraj, mert az évnek mindig ugyanabban a szakában térnek vissza. Nevüket látszólagos érkezési helyükről kapták. A Földnek párhuzamosan ütköző meteoroidok a perspektivikus hatás miatt egy pontból, a radiánspontból látszanak felfényleni. Egyes meteorrajok szülőégitestei üstökösök vagy kisbolygók.

A Perseidák égiteste a közismert nevű 109P/Swift-Tuttle üstökös. Az üstökösök a Nap körül elnyúlt pályán keringő kis égitestek. Naptávolban fagyott állapotban álló por és jég alkotja őket, míg Napközelben megolvadnak létrehozva az üstökös „légkörét” a kómáját, és a jóval hosszabban elhúzódó csóvát. A csóva maradványa adja ezeket a meteorrajokat. Az idei raj maximumának hátránya, hogy telihold idejére esik, így égi kísérőnk nehezíti a raj megfigyelését.

Reiter Dániel
Pilisborosjenői Csillagászati Egyesület
2011. augusztus
E-Mail: pcseuniverse@gmail.com
Honlap: www.pcse.atw.hu

(Varkapu.info)

Kapcsolódó cikkek:
Teljes Holdfogyatkozás is lesz júniusban