Az idős hársfa megmentéséért demonstráltak Piliscsabán (+Képek)

07:25 | 2013 03. 17.

Kategóriák: Egyéb

Egy 150 éves hársfa megmentéséért demonstráltak a civilek Piliscsabán március 16-án, miután két nappal korábban a térségben rekonstrukciót folytató MÁV képviselői bejelentették a matuzsálemi kort megélt fa kivágását.

Egy 150 éves hársfa megmentéséért demonstráltak a civilek Piliscsabán március 16-án, miután két nappal korábban a térségben rekonstrukciót folytató MÁV képviselői bejelentették a matuzsálemi kort megélt fa kivágását.

Az elhangzott beszédekben kifogásolták, hogy a MÁV jelentős természeti értékként helyi védettséget élvező fa kivágásáról döntöttek úgy, hogy a kivágáshoz nem kértek engedélyt és annak lehetősége nem szerepel sem az építési, sem az EU támogatással létrejött projekt környezetvédelmi engedélyében sem. A civilek nehezményezték azt is, hogy a beruházó, amely a projekt elején még tájékoztatta a lakosságot a terveiről, mára már csak az egyeztetés nélkül meghozott döntéseit közli.

Azt kérték, hogy vegyék őket „emberszámba” és mivel számukra a hársfa szintén piliscsabai polgár, őt is vegyék emberszámba. Vegyék tudomásul, hogy egy természetvédelmi terület és azon nem lehet akármit csinálni.

„Aki akar valamit az talál rá megoldást, aki nem akar valamit az talál rá kifogást” – mondta környéken élő civilek nevében felszólaló Andaházy Emese.

A MÁV illetékesei szerint a fa kivágását az indokolja, hogy éppen ott áll, ahol valamikor a távoli jövőben villamosításra kerülő vasútvonal felső vezetékének egyik tartóoszlopa állna. A civilek szerint egy ilyen banális ok miatt lehetetlenség kivágni egy védett fát, hiszen az oszlop könnyedén odébb helyezhető lenne pár méterrel, ha megvolna hozzá a kellő megértés és akarat.

A civilek a küzdelmet folytatják a fáért, aláírásgyűjtésbe kezdtek és kezdeményezték a fa országos védelem alá helyezését, amely halasztó hatályú, vagyis az eljárás lefolytatásig a fát jelen állapotában kell hagyni. Az országos védelem alá helyezési kérelmükről értesítették a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-t is, kérve őket a fakivágási terv elvetésre.

(Varkapu.info)

Kapcsolódó cikkek:
170 éves hársfát akarnak kivágni Piliscsabán – szombaton demonstrálnak a helyiek