BKV és az agglomeráció – Marad az éjszakai busz Solymáron, és minden más is

14:23 | 2013 01. 18.

Kategóriák: Egyéb

Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnökének kezdeményezésére egyeztetés kezdődött a fővárosi agglomeráció közösségi autóbusz-közlekedésének ügyében a Megyeházán.

Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnökének kezdeményezésére egyeztetés kezdődött a fővárosi agglomeráció közösségi autóbusz-közlekedésének ügyében a Megyeházán.

A megbeszélésen részt vettek az érintett települések (Budakeszi, Budaörs, Diósd, Gyál, Nagykovácsi, Pécel, Solymár, Szigetszentmiklós és Törökbálint) vezetői, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), a Volán Busz Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), Budapest Főváros Önkormányzata és Pest Megye Önkormányzata. A megbeszélést azért hívta össze a megye elnöke, mert a sajtóinformációk szerint a fővárosi agglomeráció közösségi autóbusz-közlekedésében május elsejétől szolgáltató váltás történik.

Mint ismeretes, az NFM jogszabályi kötelezettségre hivatkozva hozta meg a döntést, mivel a személyszállítási szolgáltatásokról szóló, tavaly elfogadott törvény és az erre vonatkozó uniós rendelet alapján a BKV belső szolgáltatónak minősül, ezért Budapesten kívül nem láthat el közszolgáltatási feladatokat.

Pest Megye Önkormányzata azért vállalta fel a közvetítői szerepet, mert az agglomerációban közel 800 ezer ember él, akiknek többsége nap, mint nap használja a tömegközlekedési szolgáltatást. Ezért nem mindegy, hogy ők május elsejétől milyen szolgáltatást vehetnek igénybe – mondta el Szűcs Lajos.

A települések a minisztériumtól garanciát kértek arra, hogy a jelenlegi szolgáltatás minőségében (útvonalak, menetrend, tarifa) ne csökkenjen a szolgáltató váltás miatt. A minisztérium részéről, dr. Kerékgyártó János főosztályvezető kijelentette, hogy a jelenlegi önkormányzati hozzájárulások mellett nem fog változni a tarifa és a vonalrendszer, illetve megmaradnak az érintett településeken az éjszakai járatok is.

Abban minden fél egyetértett, hogy a szolgáltató váltásnak úgy kell lezajlania, hogy az az utazóközönség számára észrevétlen legyen.

A résztvevők megegyeztek abban, hogy az elkövetkező hetekben Szűcs Lajos, Csenger-Zalán Zsolt és György István országgyűlési képviselők politikai egyeztetést kezdenek a minisztériummal, és a jelenlegi körben folytatják a megbeszéléseket.

(pestmegye.hu)

Kapcsolódó cikkek:
BKV és az agglomeráció – Az érintett települések információhiányra panaszkodnak
Drágábban fognak utazni a Solymáron és a Nagykovácsiban élők?
Májustól nem közlekedhetnek Budapesten kívül BKV buszok?