Kilencmilliárd forintra pályázhatnak Pest megye önkormányzatai

10:13 | 2017 06. 30.

Kategóriák: Egyéb

Csütörtökön jelent meg a Pest megyei önkormányzatoknak kiírt két pályázati felhívás, melynek keretösszege 9 milliárd forintot tesz ki – tájékoztatott Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Csütörtökön jelent meg a Pest megyei önkormányzatoknak kiírt két pályázati felhívás, melynek keretösszege 9 milliárd forintot tesz ki – tájékoztatott Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

 
A települési önkormányzatok a felszíni csapadékvíz-elvezetés létesítményeinek fejlesztésére és egészségügyi alapellátást nyújtó intézmények fejlesztésére vehetnek igénybe vissza nem térítendő költségvetési támogatást. 
 
A kormány döntése alapján a Pest megyei önkormányzatok és a Pest megye területén lévő vállalkozások fejlesztései a 2016-2021 közötti időszakban, a hazai központi költségvetés terhére, összesen 80 milliárd forint pénzügyi támogatásban részesülnek. Ebből a 80 milliárdos keretösszegből 2016-ban jelent meg két felhívás nagyjából 5 milliárdos összeggel. A napokban jelentették be a nyertes pályázókat, ráadásul mindkét felhívás keretösszegét megemelte a Nemzetgazdasági Minisztérium, így összesen 7 milliárdot osztottak szét. A Nemzetgazdasági Minisztérium idén 25 milliárd forint értékben tervez pályázati felhívásokat meghirdetni, amelynek részeként jelent meg csütörtökön a két pályázati felhívás 9 milliárdos keretösszeggel. Jövőre további 50 milliárd forintos pályázati csomag várható.
 
Települések felszíni csapadékvíz-elvezetés létesítményeinek fejlesztése, a települési vízgazdálkodás korszerűsítésének támogatása Pest megye területén
 
A rendelkezésre álló 4 milliárd forint támogatási keretből egyenként 40-300 millió forintos támogatásra pályázhatnak a Pest megyei települések.
A felszíni csapadékvíz-elvezetés létesítményeinek fejlesztésére irányuló felhívásra 45 napos felkészülési időszakot követő első munkanaptól, várhatóan 2017. augusztus 14-től nyújthatók be a pályázatok.
A pályázat célja, hogy elősegítse a csapadékvizek rendezett és kártétel nélküli elvezetését vagy helyben hasznosítását, a települések árvíz-, belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettség csökkentését.
A pályázat keretében elnyerhető támogatás hozzájárul ahhoz, hogy a további környezeti káresemények megelőzése érdekében Pest megye településeinek önkormányzati tulajdonban lévő belterületi csapadékvíz elvezetési, csapadékvíz-gazdálkodási rendszere tovább bővüljön, korszerűsödjön, a belterületen áthúzódó vízfolyások és belvízcsatornák, belvíz-elvezető rendszerek rendezésre kerüljenek.
A konstrukció támogatja a települések belterületének védelmét a külterületeken keletkezett vizek káros hatásaitól.
 
 
Önkormányzati tulajdonú egészségügyi alapellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatása Pest megyében
 
A rendelkezésre álló 4,8 milliárd forint támogatási keretből egyenként 10-200 millió forintos támogatásra pályázhatnak a Pest megyei települések.
Az egészségügyi alapellátást nyújtó intézmények fejlesztésére irányuló felhívásra 30 napos felkészülési időszak után, 2017. július 28-tól adhatók be a pályázatok.
Az egészségügyi alapellátást nyújtó intézmények fejlesztésére irányuló pályázat célja, hogy elősegítse az önkormányzati tulajdonú egészségügyi alapellátó-rendszer infrastrukturális fejlesztését, az intézmények szolgáltatásainak és infrastrukturális feltételeinek korszerűsítését, a hozzáférés egyenlőtlenségeinek mérséklését.
Az alapellátáshoz sorolt szolgáltatások fejlesztésének keretében a háziorvosi szolgálatnak (felnőtt, gyermek, vegyes praxis), a fogorvosi szolgálatnak, az alapellátáshoz kapcsolódó ügyeleti ellátásnak és a védőnői szolgálatnak helyt adó épületek, épületrészek fejlesztésére, új épület építésére, továbbá a működő iskolaorvosi rendelők infrastruktúra fejlesztésére is lehetőség van.
 
A 2017-ben megjelenő további felhívások tartalmáról és ütemezéséről a Nemzetgazdasági Minisztérium folyamatosan egyeztet Pest Megye Önkormányzatával.
 
(portfolio.hu)