Megvannak a csoportok – jöhet az első téli foci VB

17:18 | 2022 04. 11.

Kategóriák: Egyéb

A VB történetében először kerül a Közel-Keletre a Fifa torna, amely a kezdeti nehézségek és esetleges időközbeni helyszín-változtatási história után végül mégiscsak maradt Katarban.

Ez a világbajnokság pedig több szempontból is egészen érdekes lehet a sportág, valamint a rajongók számára is. Katar ugyanis teljes egészében a semmiből épített fel olyan stadionokat és komplexumokat, amiket szinte már nem is csupán a fociért érdemes megnézni, de a modern építészeti stílusukért is.

Összesen nyolc vadonatúj stadion épült is mindegyik valamilyen formában mutat valami újat, valamit, ami esetlegesen tényleg a focihoz is köthető, de olyat is, ami valamilyen formában mégis a helyi, katari kultúrát próbálja kiemelni.

Éppen ezért nem is meglepetés, hogy a katariak nem egyszerűen csak a foci VB-t szerették volna megrendezni, hanem egészen új szintre tervezik vinni az ország hírnevét, valamint méginkább feltenni azt a mai modern és népszerű turisztikai desztinációk közé.

Térjünk azonban vissza egy kicsit a labdarúgásra, valamint a stadionokra. Érdemes már a torna előtt szétnézni a katari VB hivatalos honlapján és megnézni az új létesítményeket, mivel valóban újít a stadion-építést tekintve az ország. Van olyan stadion, ami egy kagyló alakját veszi fel, viszont olyan is van, ami talán egy sátorhoz hasonlít. Vannak természetesen egészen klasszikus stadionok is, amik egészen hasonlítanak az európai létesítményekhez, de az, ami a leginkább feltűnik, az a külső színpompája ezeknek a stadionoknak. Jóformán mindegyik vagy fehéren, vagy lilán, vagy éppen milyen helyi kulturális színben tud fellépni.

Ami további érdekesség lehet, hogy idén sok európainak, valamint világszerte nagyon sok rajongónak valóban igazi kiruccanás lehet az VB. Az ország klímája miatt ugyanis a világbajnokság történetében először nem nyáron, hanem ahogyan azt már tudni lehet, télen, vagyis novemberben és decemberben zajlik a torna.

A nyitónap november 21-én lesz, a döntőt pedig december 18-án játsszák. A csoportokat pedig április 1-én sorsolták ki, így már majdnem minden a helyére került.

Érdekesség ugye, hogy a tavalyi EB győztes Olaszország kiesett a selejtezőben, de összességében több olyan ország is indul a VB-n, amire nem számítanánk. Ilyen például a VB-k történetében jó ideje hiányzó Szenegál, vagy éppen a B csoportba sorsolt Irán. Ebben a csoportban pedig további izgalmas meccsek is lesznek, hiszen az Egyesült Államok például Angliával is játszik.

További izgalmas csoport még az E csoport Spanyolországgal és Németországgal, valamint a H csoport is Portugáliával és Uruguayjal. A meccseket pedig az időeltolódás sem gátolja, mivel 1-2 délelőtti meccset leszámítva az európai nézők számára is alkalmas esti 9 órás kezdéssel is lesznek mérkőzések. Összességében pedig magyar idő szerint délelőtt 11-kor, délután 2-kor, valamint este 9-kor kezdődnek a csoportmeccsek.

Ha esetleg Katarba utaznánk a VB alatt, akkor Budapestről a Qatar Airways közvetlen járatokat is üzemeltet, a VB jegyeket pedig a Fifa hivatalos honlapján is megvásárolhatjuk, ahol már most is lehet jelentkezni jegyekért.

Az idei világbajnokság pedig az online sportfogadás egyik legjobban várt eseménye is. Ebben az időszakban jelentősen megnő az érdeklődés az online sportfogadás felé Magyarországon is és mivel egészen sok opció áll az érdeklődők rendelkezésére, így érdemes jobban utánajárni és kideríteni, hogy melyik online fogadóirodák érhetőek el a magyar játékosok részére.