Négyes ikreknek adott életet Fanni (+Képek)

19:48 | 2011 02. 19.

Kategóriák: Egyéb

A piliscsévi Kelemen Majorságban az elmúlt két hétben több kecskegida is napvilágot látott. Az egyik anyakecske ráadásul egy különlegességgel is meglepte gazdáit: egyszerre négy utódot hozott világra, amely ritkaságszámba megy.

A piliscsévi Kelemen Majorságban az elmúlt két hétben több kecskegida is napvilágot látott. Az egyik anyakecske ráadásul egy különlegességgel is meglepte gazdáit: egyszerre négy utódot hozott világra, amely ritkaságszámba megy.

„Ez nem egy hétköznapi dolog, de valamennyire prognosztizálható volt. Fannikánk egy igen jól tejelő kecske, és kiváló anya. Tavaly is, tavalyelőtt is három-három gidát ellett” – mondta el a Varkapu.info-nak Kelemen György, aki feleségével Solymárról költözött Piliscsévre három évvel ezelőtt, hogy a település határában létrehozzák saját tanyájukat. Az ellés alapvetően egyszerű volt, de először csak három gida jött a világra. Amikor azt hitték, hogy már csak a placenta maradt hátra, kiderült, hogy a negyedik gida érkezik. „Ha nem vagyunk ott, valószínű, hogy a negyedik nem marad életben.”

Fanni mintaanyaként neveli négy gidáját – a két tőgy ugyan néha kevésnek bizonyul, de előbb-utóbb mindegyik utódja tejhez jut. Kelemen György a Varkapu.info-nak elmesélte, hogy néha a negyedik gidát azért egy másik anyakecske alá rakják, de mint mondta; „ez olyan, mint a gyerekeknek a cukrászda”.

A Kelemen Majorságban idén 14 anyától 28 gida született, és további négy állat még vemhes, így az elkövetkezendő napokban is várható „gidaáldás” a tanyán. A Kelemen házaspár egyébként az anyákat saját maguk nevelik, mindössze a bakokat hozzák máshonnan vérfrissítés céljából.

A gidák felcseperedése után pedig ismét nekifognak majd saját, házi termékeik előállításához, melyek méltán népszerűek a környéken. „Két éve készítünk saját termékeket és most már nem csak háztól viszik, hanem Pilisszentivánon is áruljuk a kecskesajtot” – mondta el a Varkapu.info kérdésére gazdálkodó, ki azt is elárulta nekünk, hogy sok visszajelzést kapott az elmúlt időszakban, miszerint rengetegen várják, hogy újra legyen tej és újra hozzájuthassanak a majorság finomságaihoz.

„Nagyon sok a munka ezzel, és azt látni kell, hogy csak nagyobb állományból lehetne megélni. Mi kézzel, manufakturális megmunkálással készítjük az élelmiszert és ettől lesz egyedi. Arra ügyelünk, hogy ez ne legyen nagyobb vállalkozás; az a jó, hogy kézzel készítünk mindent.”

A házaspár nem csak állatot tart és sajtot készít. A falusi turizmus is érdekli őket, sőt, reményeik szerint nyár végére elkészül hét apartmanjuk is. A 70 milliós beruházáshoz 60 százalékos támogatást nyertek, de a legnagyobb probléma, hogy ennek kifizetése csúszik. Kelemenék ugyanakkor bizakodók, és már most készülnek a nagyszabású átadóünnepségre.

A Gazdakör összeállítása 2010. decemberéből a piliscsévi Kelemen Majorságról:

(Varkapu.info – Gribek Dániel)

Kapcsolódó cikkek:
A Kelemen Majorság honlapja
Tejből is lehet sikert kovácsolni – a környéken is!
Borosjenői kecskesajt a borosjenői piacon
Megszűnt a Koppány Nemzeti Bolthálózat
A jövőnk múlhat rajta… Válasszunk magyar terméket! (Videó)