Piliscsév: Ismerje meg a legnőiesebb faluvezetést!

20:51 | 2011 03. 01.

Kategóriák: Egyéb

Nem csak a polgármester hölgy Piliscséven, hanem a képviselőtestület tagjai is. Az “erősebb nemet” csupán az alpolgármester, Dimitrov László képviseli. Túlzás nélkül állítható, a piliscséviek fittyet hánynak a klasszikus sztereotípiákra.

Nem csak a polgármester hölgy Piliscséven, hanem a képviselőtestület tagjai is. Az “erősebb nemet” csupán az alpolgármester, Dimitrov László képviseli. Túlzás nélkül állítható, a piliscséviek fittyet hánynak a klasszikus sztereotípiákra.

Hiszen amellett, hogy 2010 őszén a gyengébbnek hazudott nem egyik „ismert arcát”, a korábban az idősek klubját irányító Kosztkáné Rokolya Bernadettet választották polgármesterükké, a képviselő-testületet is gondosan „nőiesítették”. A tagok között szerepel a települést közel húsz esztendeig irányító Nagy Mária is, akiről utóda a legnagyobb elismerés hangján szól.

– A község jelenlegi arculatát, rendezettségét, a fejlesztések sokaságának megvalósulását nagyrészt neki köszönhetjük. Sokat tett Piliscsévért, sikeres időszak volt az övé – méltatja elődje munkáját a polgármester.
A jelen vezetőjének tevékenysége ugyanakkor távolról sem indult zökkenőmentesen.

– Az első két hónap pokolian kemény volt. Ráadásul gyorsan fel kellett vennem a ritmust, hiszen a szélsőséges időjárás komoly pusztításokat végzett a településen. Az út- és partfalbeszakadás felemésztették a tartalékainkat, a vis major-pályázatokhoz elő kellett teremtenünk a szükséges önerőt – mesél a nehézségekről a község első embere.
Ezek és a gazdasági válság utózöngéi miatt a 2011-es költségvetés az előző évihez képest lényegesen „karcsúbb”.

– Az önkormányzati intézményeink tíz százalékkal kevesebből kénytelenek gazdálkodni. Nem minden nyugdíjba vonuló dolgozó helyére vehetünk fel új munkaerőt – sorolja a fájdalmas intézkedéseket.

A képviselő-testület is lemondott a tiszteletdíjáról, ami hozzávetőlegesen hárommillió forintos megtakarítást jelent. A szociális érzékenység amúgy is tetten érhető a vezetésen.

– Az ötszázalékos önerőt igénylő rövidtávú foglalkoztatás keretében húsz főt alkalmazunk. Ha kell, kátyúznak, ha arra van szükség, vízelvezető árkot tisztítanak a közmunkaprogramban résztvevők. Jelenleg vetőburgonyára pályázunk, a parlagon fekvő területeken krumplit ültetnénk. A segélyezési rendszerből kieső helyi rászorulók az önkormányzati földeken maguk termelhetnék meg az ebédjükre valót – avat be a tervekbe a polgármester.

A kérdésre, miszerint a testülettel történő együttműködése zökkenőmentes-e, Kosztkáné Rokolya Bernadett egyértelmű igennel felel, majd hamar kiviláglik, szolidaritásnak sincs híján a vezető.

– Tétényi Éva sokkal-sokkal nehezebb helyzetben van. Elismerésem, hogy állja a sarat – mondja búcsúzásképp.

(kemma.hu)

Kapcsolódó cikkek:
Meg kell húzni a nadrágszíjat – Interjú Gromon Istvánnal (I.)
Vasútfelújítás lesz, 10-es elkerülő nem – Interjú Gromon Istvánnal (II.)
Négyes ikreknek adott életet Fanni (+Képek)
Kitűnően teljesítenek a csévi sportlövészek