13+1 ötlet, hogyan gyűjtsd locsolás előtt az esővizet

13:39 | 2018 06. 22.

Kategóriák: Erdő-mező

Bár az idei tavasz és a nyár eleje is aszályos időt hozott országszerte, a térségben azért volt csapadék az elmúlt hónapokban. Ennek összegyűjtése nagyon jól jöhet a száraz napokban, hiszen a virágainkat, veteményesünket, fáinkat is locsolhatjuk az értékes vízzel. Bizonyára a térség legtöbb kertjében van valamilyen megoldás az esővíz hasznosítására, most pedig ehhez ajánlunk néhány ötletet.

1.

Az első megoldás a lehető legegyszerűbben megvalósítható, mindössze egy kifolyó kell a műanyag hordó aljára, és már locsolhatunk is – persze csak az esőzések után.

2.

Szintén egyszerű megoldás, ám a talpazata kifejezetten érdekes lehet azoknak, akik az egyszerűséget, ugyanakkor a fát részesítik előnyben.

3.

A legegyszerűbb műanyag vagy fém hordókat is fel lehet dobni egy kis festéssel, némi virággal, kavicsokkal…

4.

…vagy egy kis fa felhasználásával.

5.

Ha azonban van a kertben, vagy tudunk szerezni egy fa boroshordót, akkor sok munkát megspórolunk, miközben a kertünk éke lehet az esővíz-gyűjtő.

6.

Sokak számára a fém, például alumínium vagy bádog tárgyak tetszenek a kertben, a ház falára illesztve. A megfelelő locsolókannával ez is jól mutat.

7.

Sokkal több munkát igényel, ám sokkal látványosabb, ha a hordót vagy dézsát kavicsokkal rakjuk körbe. 

8.

Rendkívül praktikus ötlet, hogy a hordó tetejét ráccsal vagy hálóval fedjük le, különösen az őszi időszakban, mikor hullanak a levelek.

9.

Ha sokáig vagy sokat esik az eső, esetleg nagy a tető felülete, akkor egy hordó nagyon hamar megtelik vízzel. Íme egy lehetőség, hogyan növelhetjük a gyűjtő- és tárolókapacitást.

10.

Valamivel kevesebb helyet foglal az alábbi megoldás, ahol szintén három hordó áll rendelkezésre.

11.

Amennyiben még nagyobb tárolókapacitásra van szükség, ott lehet, hogy el kell hagyni a hordókat…

12.

…vagy a hordókból kell sokkal több, és ezeknek az összekötését kell jól megtervezni.

13.

Amennyiben nincs megfelelő tetőfelület, úgy a kert közepén is gyűjthetjük az esővizet. Nem túl szép megoldás, ám mobil, így száraz időben eltávolítható a gyűjtőponyva. 

13+1

Amennyiben ezeknél profibb, nagyobb költségű megoldásra vágyna valaki, annak az alábbi elképzelést ajánljuk gondolatébresztőnek. Nagyon érdekes koncepció.

(Varkapu.info; Pinterest)

Címkék: , ,