Döbbenet! Kivágták a piliscsabai öreg hársfát

Döbbenet! Kivágták a piliscsabai öreg hársfát

Komoly konfliktus alakult ki Piliscsabán a helyiek és a vasútépítők között. Az ok: az ígéretek ellenére szombaton kivágtak egy százötven éves hársfát, ami annyira népszerű volt, hogy még saját Facebook-oldalt is kapott. Délelőtt itt jelent meg a hír: „hatalmas zuhanással és robajjal ért véget, ebben a percben egy 150 éves történet”.

Pedig a favédők csütörtökön még reménykedtek. A várkapu.info és a piliscsabai Zöld Hullám Rádió is közzétette ezt a felhívást: „a favédők tudomására jutott, hogy pénteken reggel 7 órakor ki akarják vágni az Öreg Hársfát. Mindezt annak ellenére, hogy hétfőre, március 25-re a tervezőkkel, a MÁV-val, és más illetékesekkel egyeztető tárgyalásra hívták a civileket”.

Egy olvasónk arról számolt be, hogy a pénteki akció még sikeres volt. A helyiek, köztük Földes László (Hobo), megakadályozták a hárs kivágását, de a vasútépítők másnap újra kivonultak, és a beígért egyeztetés ellenére pontot tettek az ügy végére.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. szerint a hársfa beteg és balesetveszélyes volt. Mint írták, a kivágásra azért volt szükség, mert a fa közel állt az átépítés keretében telepítendő új vágányokhoz és felsővezetékhez. „A fa kivágása a jogszabályoknak megfelelően zajlott, erre a MÁV Zrt. megadta az engedélyt” – olvasható a közleményben.

A társaság szakemberei megvizsgálták, van-e lehetőség a fa átszállítására, „azonban biológusaink megállapították, hogy egy ilyen idős és beteg fa esetében a szállítás teljes biztonsággal a fa elpusztulásához vezetett volna”.

A Budapest és Esztergom közötti 53 kilométeres vasút korszerűsítése tavaly májusban kezdődött el. A Piliscsaba–Esztergom szakaszt idén nyáron kellene átadni. A 20 milliárd forintos fejlesztéssel a vonatok tíz perccel gyorsabban tehetik meg a Pilisvörösvár és Esztergom közötti utat.

A NIF közlése szerint a vasútvonal felújításánál is több ezer cserjét és fát telepítenek.

(Index.hu)Kapcsolódó cikkek:
Péntek reggel kivágják a piliscsabai öreg hársfát?

view counter
view counter

Programot ajánlok!

Navigáció

Belépés

Szavazás

Hányast adnál a Varkapu.info-nak a térség tájékoztatásával kapcsolatban?:

Cégtár

Fiat márkaszerviz Pilisszentivánon. A cég egyik fő tevékenysége a gumiabroncs és felni kereskedés.

varkapu.info hírlevele

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tartalom átvétel