40 fát ígér az öreg hárs helyett a NIF

40 fát ígér az öreg hárs helyett a NIF

Gyökérzetével a síneket is elmozdíthatta volna, ágai a vasúti vezetékbe akadhatnak - ezekkel indokolta a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. (NIF) a piliscsabai őshárfa kivágását. A 150 éves fát civilek, köztük a Kossuth-díjas Hobo is próbálta megvédeni, hiába. Az akciót a piliscsabai polgármester is ellenezte, szombat reggel mégis kidöntötték a piliscsabai 'Öreg hárspolgárt'. A NIF 40 új fa elültetését ígéri a település pályaudvarán.

A fa kisajátított területen állt, a MÁV pedig engedéllyel rendelkezett kivágásához - erre állítólag azért van szükség mert a helyére egy tartóoszlopot tennék a helyiek ugyanakkor értelmetlen tartják Piliscsaba famatuzsálemének kidöntését, az oszlop álláspontjuk szerint máshova is kerülhetne. Pénteken még élőlánccal akadályozták meg az akciót - Földes László Hobo is a civil tiltakozók közé állt, a piliscsabai polgármester pedig levélben jelezte, nem járul hozzá a favágáshoz. Péntek este még úgy tűnt, hogy a helyiek haladékot kaptak a hárspolgár kidöntése előtt - csak később tudták meg, hogy jegyzőjük szombati hatállyal engedélyezte a fairtást.

A Budapest-Esztergom vonalat felújító, átépítő NIF Zrt. szerint a 'piliscsabai öreg hársfa' kivágására azért volt szükség, mert közel állt az átépítés keretében telepítendő új vágányokhoz és felsővezetékhez. 'A felsővezeték esetében 2 méteren belül lettek volna a fa ágai, ami kiemelten balesetveszélyes, hiszen a jövőben könnyen áramütés áldozatává válhatott volna bárki, aki a fa közelébe ment volna. Az építendő sín alatt húzódnak a fa gyökerei, ami a vasúti előírások szerint azért szabálytalan, mert élő szervezetről lévén szó, mozgásával a vasúti pályát veszélyezteti, megemelheti vagy lesüllyesztheti, ami fokozott forgalmi balesetveszélyt jelenthet. Egy esetleges nagyobb vihar következtében a kidőlés lehetősége is fennállhatott, ebben az esetben mind az újonnan kiépítendő peronon várakozókra eshetett volna, mind alányúlva a síneknek a személyi szállítást is veszélyeztethette volna.' - áll a társaság közleményében.

A NIF egyúttal azt is hangsúlyozza, Piliscsaba állomáson 40 fát, 3200 cserjét és 20 fenyőt ültetnek majd, a beruházás teljes vonalán pedig összesen 288 fát, 11 455 cserjét, valamint 56 fenyőt fognak telepíteni.

(OrientPress Hírügynökség)Kapcsolódó cikkek:
Döbbenet! Kivágták a piliscsabai öreg hársfát

view counter
view counter

Programot ajánlok!

Navigáció

Belépés

Szavazás

Hányast adnál a Varkapu.info-nak a térség tájékoztatásával kapcsolatban?:

Cégtár

Faanyag, fűrészárú, készházak, tetők, burkolóanyagok, nyílászárók, ereszcsatornák, kémények, stb.

varkapu.info hírlevele

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tartalom átvétel