Megszűnhetnek az erdei kukák a Pilisben

Megszűnhetnek az erdei kukák a Pilisben
A Pilisi Parkerdő Zrt. megfontolja az erdei szeméttárolók lépésről-lépére történő megszüntetésének lehetőségeit, mert szerinte jobb, ha a kirándulók elviszik magukkal az erdőbe bevitt szemetet - olvasható a masodikkerulet.hu oldalon.

 
A portál szerint az erdészetnek napi problémát okoz az erdei letelepedők, pihenőhelyek mellett kialakított hulladékgyűjtők fenntartása. Jogos az erdészet felvetése, amikor azt kérdezik: miért tegyük egy kukába a szemetet az erdő közepén? Az erdőben kirándulók ugyanis az útra hozott – főként – ételek és italok maradványait, csomagolóanyagait ugyanúgy el tudják vinni magukkal az erdőből haza, mint ahogyan behozták őket a hátizsákokban.
 
A szemétgyűjtők rendszeres ürítése jelentős anyagi ráfordítással jár, nem beszélve a nagy terület számos kukáját körbejáró szállítójárművek üzemanyagfogyasztásáról, ami eleve ellentétes a környezetbarát erdőfenntartással. Ha a hulladék nem maradna az erdőben, másra felhasználható pénzt és energiát lehetne megspórolni.
 
A Pilisi Parkerdő Zrt. arról tájékoztatta a masodikkerulet.hu oldalt, hogy a lakosság és a kirándulók szemléletformáló tájékoztatása mellett lépésről lépésre felszámolják az erdei hulladékgyűjtőket. A megszüntetést fokozatosan képzelik el: az utaktól távolabb eső, ritkábban látogatott helyszíneken kezdik el és a forgalmasabb, sűrűbben látogatott pihenő- és letelepedőhelyek környékén érne véget a program. Az új szemléletű projekt kezdése attól függ, hogy a kommunikáció során milyen ütemben tudják bevonni az érintett szervezeteket, partnereket. Az elképzelés nemcsak a pilisi régiót érinti, mert más erdészetek is tervezik a környezetbarát program elindítását.
 
 

view counter
view counter

Programot ajánlok!

Navigáció

Belépés

Szavazás

Hányast adnál a Varkapu.info-nak a térség tájékoztatásával kapcsolatban?:

Cégtár

Faanyag, fűrészárú, készházak, tetők, burkolóanyagok, nyílászárók, ereszcsatornák, kémények, stb.

varkapu.info hírlevele

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tartalom átvétel