Így védekezz az amerikai szövőlepke és a pókhálós moly ellen

Így védekezz az amerikai szövőlepke és a pókhálós moly ellen
Több környékbeli településen is megjelentek a pókhálós moly és az amerikai szövőlepke pókhálószerű szövőszálai, így nem véletlen, hogy Pilisvörösvár és Nagykovácsi önkormányzata is foglalkozott a növényvédelmi kérdéssel honlapjain.

 
Nagykovácsi Önkormányzata: Az év folyamán újabb károsítás nem várható
 
Nagykovácsiban többfelé tapasztalható a kertekben és utcákon a pókhálós moly megjelenése. A pontos tájékoztatás érdekében felvettük a kapcsolatot az illetékes Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztállyal, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nem szövőlepkéről, hanem valamely pókhálós moly faj egyedéről van szó, amely esetében továbbfertőzéstől nem kell tartani, és két-három héten belül, a lepkék kikelésével a probléma megszűnik, így aggodalomra nincs ok.
 
Ezzel egyidejűleg két lepkész szakember is megerősítette, hogy valóban pókhálós molyról van szó, mégpedig legnagyobb valószínűséggel pókhálós kecskerágómolyról (Yponomeuta cagnagella). Bár a hernyók jelen stádiumában már megkésett lenne bárminemű védekezés, leszámítva a hernyófészkek mechanikai úton történő megsemmisítését, kedvező hír ugyanakkor, hogy nem fog áttelepedni más fákra a rovar, és mivel a faj csak egynemzedékes, így az év folyamán újabb károsítása nem várható.
Solymáron is láthatók a szövőszálak
 
Pilisvörösvar.hu: Védekezés az amerikai szövőlepke ellen
 
Pilisvörösvár egyes részein (pl. Görgey u., Klapka u.) a fás szárú növények csúcsán felszaporodtak a szövőlepkék. A Kertészeti Csoport munkatársai a lakosság által jelzett közterületeken permetezték az észlelt kártevőket, s ha szükséges, a jövő hét folyamán intézkedéseket tesznek a további védekezés érdekében.
 
Kérjük a lakosságot, hogy az alábbi rövid tájékoztatót elolvasva, a kártevők megjelenése esetén a lombos növények védelme érdekében alkalmazzák a védekezési lehetőségek valamelyikét, illetve ha az említett helyeken kívül is észlelnek ilyen kártevőket, azt jelezzék a Polgármesteri Hivatal munkatársainak.
 
A szövőlepkék a lombkorona felső, naposabb részein rágják a lombot, hernyófészkeket készítenek. Kertekben leggyakrabban az alma- a cseresznye- és a diófákat károsítják, de minden lombos növényt kedvelnek.
 
 
A hernyók kártétele a korona külső részén kezdődik: a leveleket lerágják, majd sűrű szövedékszállal összeszövik. Az így kialakított fészkekben sárgászöld testű hernyók vannak. A kezdeti néhány levélre kiterjedő fészek idővel egész hajtásrészekre nagyobbodik. A kis hernyók növekedésükkel párhuzamosan kisebb csoportokba tömörülnek, majd egyesével szétszélednek. Ilyenkor már a teljes levelet elfogyasztják, és tarrágást okoznak.
 
A legegyszerűbb védekezési módszer a amerikai szövőlepke ellen a hernyófészkek levágása és elégetése. Vegyszeres megoldás: egy gyors hatású piretroid (KARATE, SHERPA) és egy hosszú tartamhatású lárvairtó szer keverékével (DIMILIN, STEWARD,DIPEL) permetezzük le a növényeket. (forrás: www.novenypatika.hu/136-vedekezes-az-amerikai-feher-medvelepke-ellen)
 
(pilisvorosvar.hu; nagykovacsi.hu)
 

view counter

Programot ajánlok!

Navigáció

Belépés

Szavazás

Hányast adnál a Varkapu.info-nak a térség tájékoztatásával kapcsolatban?:

Cégtár

Első és egyedülálló 4 csillagos szálloda a Zsámbéki-Medencében.

varkapu.info hírlevele

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tartalom átvétel