50 éve alapították a Pilisi Parkerdőt

19:44 | 2019 01. 10.

Kategóriák: Al kiemelt, Erdő-mező

Napjainkra az 50 éves jubileumot ünneplő Pilisi Parkerdő Zrt. az ország legnagyobb ökoturisztikai infrastruktúráját kezeli, amely kikapcsolódási lehetőséget kínál a gyalogos, a kerékpáros és a lovas természetjáróknak egyaránt. 1969-ben egyedülálló volt a Pilisi Parkerdőgazdaság alapítóinak célkitűzése: olyan erdőkezelési modell kidolgozása és megvalósítása, amely előtérbe helyezi az erdők turisztikai és kulturális szerepét, és nagy hangsúlyt fektet a táj és a természet védelmére.

50 évvel ezelőtt, 1969. január 1-én alakult meg a Pilisi Állami Parkerdőgazdaság. Mindennek gazdasági alapját a korabeli megfogalmazás szerint a „korszerű erdő- és vadgazdálkodás” volt hivatott biztosítani.

Fenyőerdő Pilisszentivánon – Fotó: Gribek Dániel

Az elképzelés megvalósításának sikerét jelzi, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. fél évszázad elteltével 65 ezer hektáron gazdálkodva évi 25 millió látogatót fogad. Az ország legnagyobb ökoturisztikai infrastruktúráját kezeli, amely kikapcsolódási lehetőséget kínál a gyalogos, a kerékpáros és a lovas természetjáróknak egyaránt. Története során az erdőgazdaság számos természetvédelmi terület alapításában működött közre, és országosan élen jár az örökerdő-gazdálkodás széleskörű bevezetésében, miközben gazdálkodásával stabil alapot biztosít a turisztikai és természetvédelmi közfeladatok ellátásához.

A Pilisi Parkerdő működési filozófiája szerint az aktív természetvédelem, az erdőgazdálkodás és a természetjárás nem választhatóak el egymástól, ezért az erdőgazdaság közel 300 dolgozója, köztük 150 erdész szakember az erdei életközösség minden elemét figyelembe véve végzi mindennapi munkáját.

Téli világ a Boldog Özséb-kilátóban, a Pilis-tetőn – Fotó: Gribek Tímea

A jubileumi évben hetente egymást követő 50 témán keresztül mutatják be a Pilisi Parkerdő történetének elmúlt fél évszázadát, azt az örökséget, ami a főváros környéki erdők jelenlegi kezelésének alapját jelenti.  Mindez a Pilisi Parkerdő honlapján követhető>>>>

(Pilisi Parkerdő Zrt.)

Címkék: , , , ,