Elkezdtük: túramozgalom a Pilis legszebb kilátásaival

19:01 | 2021 03. 17.

Kategóriák: Erdő-mező, Fő kiemelt

A járványhelyzet idején, amikor a mozik, az éttermek és az egyéb szórakozási lehetőségek szünetelnek, felértékelődik a természetben töltött idő szerepe. Akik régóta járják az erdőt, azok tapasztalják, hogy a Pilis, a Visegrádi-hegység és a Budai-hegység erdei nagyobb népszerűségnek örvendenek a korábbi évekhez képest. A legkedveltebb úti célok között szerepel minden bizonnyal a solymári Jegenye-völgy, a Rám-szakadék, Dobogókő és a pilisszentkereszti Szurdokvölgy is. Ha ezeket a csodás pontokat azonban már kipipáltad a képzeletbeli listádon, most ajánlunk egy igazán egyedi és látványos kirándulási lehetőséget.

Tudtad, hogy Piliscsabának van túraegyesülete?

Ha követed a Varkapu.info-t, akkor biztosan, hiszen közzé szoktuk tenni a szervezett túrákat, de pár évvel ezelőtt egy hosszabb cikket is megosztottunk a csabai erdőjárókról, melyben az egyesület elnökével, Bohner Zoltánnal beszélgettünk.

A Piliscsabai Természetjáró Egyesület 2004. március 15-én alakult, akkor még Piliscsabai Természetjáró Kör néven. A lelkes természetjárók elsősorban gyalogtúrákat szerveznek és vezetnek hazánk tájain, többségében természetesen a térségben. Azonban nem csak teljesítménytúrákon (pl. Piliscsabai 50-esek, Gyere fel a Prédikálószékre, stb.) vehetünk részt az egyesület jóvoltából, hanem egyedi túramozgalmakat is teljesíthetünk. 

Pálos Gyógynövénykert, háttérben a Kétágú-hegy, mely a Pilisi kilátások túramozgalom egyik felkeresendő pontja (2021.03.15.)

A mozgalmak túraútvonalai általában egy tájegység földrajzi pontjait foglalják össze, esetleg épített örökségek, vagy híres személyek emlékéhez kötődő utatkat kötnek össze. Az előre kijelölt túrapontok felkeresése nincs időponthoz vagy társasághoz kötve, mindenki szabadon választhatja meg a hódításának idejét, tempóját, útvonalát. Azonban nem elég “csak” felkeresni az állomásokat, igazolni is kell azok felfedezését, méghozzá az előre meghatározott ellenőrző pontokon egy igazolófüzet és számos pecsét segítségével.

A Piliscsabai Természetjáró Egyesület által indított túramozgalmak a következők:

Szerkesztőségünk ez utóbbit, tehát a Pilisi kilátások névre keresztelt túra teljesítését kezdte el nemzeti ünnepünkön. A mozgalom során az alábbi pontokat kell felkeresni: Fekete-hegy, Kétágú-hegy, Fekete-kő, Kémény-szikla, Pilis, Basina, Nagy-Kopasz, Vörös-hegy, Oszoly, Hosszú-hegy, Nagy-Kevély. 

Kilátás a Kémény szikláról, a Pilisi kilátások túramozgalom egyik pecsétgyűjtő pontjáról (2021.03.15.)

Miért is izgalmas belevágni egy ilyen kalandba?

 • Felfedezhetsz olyan tájakat a térségben, amiket még nem láttál, vagy ahol esetleg már rég nem jártál.
 • Ha most indulsz, az erdő egyik legkülönlegesebb arcát láthatod: az ösvények szélén már virágzik a pirosló hunyor és az ibolya, a Fekete-hegynél még láthatod a szőnyegként elterülő hóvirágokat, a hegy oldalát pedig a húsos som sárga virágai színesítik. 

Pirosló hunyor pompázik a Fekete-hegyen (2021.03.15.)

 • Szabadon választhatod meg a túra részleteit:
  • akkor vágsz bele, amikor időd engedi,
  • annyi pecsétet szerzel egy alkalommal, amennyit erővel bírsz, amennyit a kedved tart,
  • nincs időkorlát, tehát teljesítheted pár nap alatt, de akár több évszak leforgása alatt is,
  • nincs kötött útvonal, így az általad legszimpatikusabb ösvényeken érheted el az ellenőrző pontokat.
 • Izgatottan keresheted a túrapontok környékén kihelyezett pecséteket. Bár nem vagyunk gyerekek, higgyétek el, hatalmas öröm és kaland ezeknek az egyedi nyomdáknak a felkutatása.

A Pilisi kilátások túramozgalom igazolófüzete és a pecsétszerzés (2021.03.15.)

 • Egyedi programot kínál akkor is, ha magányosan járjátok az erdőt, ha baráti társasággal keltek útnak, vagy ha családi kirándulásra indultok.
 • Ha felkerestétek a túrafüzetben található összes pontot és szorgalmasan pecsételtetek is, a jutalmatok a sikerélményen túl, hogy egyedi kitűzővel díjjaznak!

Ha sikerült meggyőznünk, hogy kezdjetek bele egy túrába, nézzetek körül a Piliscsabai Természetjáró Egyesület honlapján! Természetesen, ha végigjártuk a Pilisi kilátásokat, részletes élménybeszámolóval várunk Titeket!

(Gribek Tímea – Varkapu.info)

 

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,