Ezer fa lel otthonra Budakalászon

10:06 | 2019 11. 18.

Kategóriák: Al kiemelt, Erdő-mező

Az 1000 új fát Budakalásznak! mozgalom első közösségi faültetési eseményét 2019. november 23-án, szombaton 10.00 órától tartják az Omszk parkban. A kezdeményezéssel a következő öt évben ezer új fa elültetésével szeretnénk Budakalász levegőjét felfrissíteni, városunkat élhetőbbé tenni és a Budakalászon élőkből valódi közösséget kovácsolni – olvasható a település honlapján.

Budakalász Város Önkormányzata a kalászi polgárokkal közösen 79 fát ültet az Omszk park József Attila utca felőli oldalán. A föld alatt futó közműhálózat miatt elrendelt próbásások után kijelölték a fák helyét és elkészültek a kb. egy köbméteres gödrök kiásásával. Az előnevelt, egyenként kb. 150 kilós fákat gépi erővel fogják elhelyezni, de a nagy mennyiségű termőföld visszahelyezéséhez rengeteg szorgos kézre és kerti szerszámra lesz szükség.

“Egyszerre fákat ültetünk és közösséget is építünk majd azon a napon. Szeretnénk, ha a park új fáit és az 1000 új fát Budakalásznak! mozgalmat minél többen a sajátjuknak éreznék. Ezért nem csak a faültetéshez, hanem a későbbi gondozáshoz, locsoláshoz is összefogásra hívjuk fel a kalásziakat. Várjuk majd családok, helyi cégek, óvodai csoportok, iskolai osztályok, nyugdíjas és cserkész közösségek jelentkezését, akik „örökbe fogadnák” a fasor egy-egy fáját és gondoskodnának róla. Ennek lehetőségeit rövidesen kidolgozzuk” – olvasható a felhívásban.

Az 1000 új fát Budakalásznak! mozgalom koordinátora Hajnal Péter, az önkormányzat környezetvédelmi előadója (hajnal.peter@budakalasz.hu).

Várunk minden tenni akaró kalászi lakost szeretettel, meleg teával, pogácsával és jó hangulattal november 23-án a park József Attila utcai bejáratánál. Javasoljuk, hogy ásót, lapátot, védőkesztyűt és megfelelő öltözetet hozzon mindenki magával.

Címkék: , ,