Ezért kerítették le a solymári Auchan melletti területet

14:49 | 2019 12. 05.

Kategóriák: Erdő-mező, Fő kiemelt

Az utóbbi időben számos telefonos és írásos megkeresést kaptunk, amelyekben rendre azt a kérdést tettétek fel nekünk, hogy vajon mi épül a solymári Auchan és az angol temető közötti füves területen, azt ugyanis pár hete kerítéssel körbehatárolták. A Sólyom Környezet- és Természetvédelmi Egyesület segítéségvel ezúton válaszolunk nektek.

Ürgerezervátum a védett állatokért

Akik az Auchan parkolójából a füves terület felé fordulnak, évek óta láthatnak apró állatokat, akik egyik lyuktól a másikig futkároznak. 2018 szeptemberében a természetvédők nagy erőfeszítést tettek azért, hogy az itt élő ürgéket elkülönítsék a területről. Ennek komolyabb verziója az utóbbi napokban látott napvilágot.

“Néhány hónappal ezelőtt még kétséges volt a létrejötte, de most végre valóra válik sok Pilis-medencei természetvédő egyik álma” – olvasható az egyesület közleményében, melyből az is kiderül, hogy az Auchan, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának, az Agrárminisztérium Természetmegőrzési Főosztály jóvoltából, valamint több környezet-és természetvédelmi szervezet, így a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Sólyom Környezet-és Természtvédelmi Egyesület kérésére tudták megvalósítani az ürgerezervátumot.

Területe 17.000 m² -en, az Angol (Brit-Lengyel) Katonai Temető és az Auchan parkolója között terül el, amely jelenleg még nem természetvédelmi terület. Az Auchan körüli területen a teljes ürge populáció kb. 250 egyed, melynek kb. csak 40-50% él az angol temetői részen, a Duna-Ipoly Nemzeti Park információi szerint.

A 2018-as évben az akkori Sólyom Környezet -és Természetvédő Klub (most Egyesület) tiltakozása ellenére, a populáció kb. 15 %-át (az akkori érvényes jogszabályoknak megfelelően és szakszerűen) kitelepítették arról a területről, ahol most egy gyorsétterem áll. Ezeket az egyedeket a Szentendrei Szigetre telepítettek ki, ahol egy kihalt ürge telepet próbálnak újraéleszteni.

A rezervátum kerítése úgy van kialakítva, hogy az ürgék ki-be tudnak járni, azonban a cél az, hogy az állatok inkább a rezervátumba telepedjenek át. “Ezt úgy szeretnénk elérni, hogy csak a rezervátumon belül teremtünk megfelelő körülményeket az ürgék számára” – áll a közleményben. A tájékoztatás szerint jelenleg a populáció kb. 15-20 %-a tartózkodik a bekerített területen belül.

Miért is fontos az ürgék védelme?

Az ürge, fontos része a kárpátmedencei ökoszisztémának. Az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény-és állatfajok közzétételéről szóló 13/2001. (V.9.) KöM rendelet 2. számú melléklete alapján fokozott természetvédelmi oltalom alatt áll. A vörös listás állat eszmei értéke 250.000 Ft.

Tápláléka fűfélék, magvak, rovarok, de madártojás is lehet. Az ürge az élőhelyeinek folyamatos csökkenése és megszünése miatt került a kihalás szélére.

“Az ürgerezervátummal esélyt adunk az olyan ragadozó madaraknak az állandó visszatérésére is a térségünkbe, mint például a kerecsensólyom és parlagi sas, melyeknek az ürge az egyik fő zsákmányállata” – tájékoztat az egyesület. Jelenleg már itt fészkel a térségünkben a héja és az egerészölyv, melyek rájárnak az ürgékre rendszeresen.

Fejlesztés vagy természetvédelem?

A Sólyom Környezet–és Természetvédelmi Egyesület álláspontja az, hogy a Pilisi-medencében további „zöldmezős” beruházásoknak nincsen helye. Helyette a leamortizálódott ipari területeken lehetne kereskedelmi célú létesítményeket felépíteni, így az Auchan áruháznak is. 

Az egyesület teljes közleménye itt olvasható a témában:

Címkék: , , ,