Környezeti értékeink bemutatása – Természetház épül a Búbánat-völgyben

08:17 | 2018 01. 31.

Kategóriák: Erdő-mező

Csaknem 190 millió forintból természetház épül az Esztergomhoz tartozó Búbánat-völgyben, a Kerektó partján – jelentette be a napokban közös sajtótájékoztatóján Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője és Szentkirályi Ádám, az esztergomi Vasas Horgászegyesület elnöke. Völner Pál kiemelte: a fejlesztés az egyesület, a Magyar Természetjáró Szövetség, a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Magyar Turisztikai Ügynökség összefogásában valósul meg.

Szentkirályi Ádám elmondta, hogy a 640 négyzetméteres, kétszintes épület, amely a tervek szerint többféle funk­ciót lát majd el, harmonikusan illeszkedik a környezetbe. A természeti értékek bemutatása mellett rendezvényeknek, kiállításoknak adhat helyet, és az épületben meleg étkeztetésre alkalmas büfé, valamint korszerű öltözők és vizesblokkok is szolgálják majd a vendégek kényelmét.

– A kerektavi természetház kivitelezésének tervezett befejezési időpontja 2019. december 31., a beruházás finanszírozója az Európai Unió, a magyar állam és az esztergomi Vasas Horgászegyesület. Az engedélyezési terveket már beadtuk, hamarosan indulhatnak a közbeszerzési eljárások, az év második felében pedig kezdődhetnek az építkezések – fogalmazott az elnök.

Völner Pál rámutatott arra: nagyon sok forrás áll rendelkezésre ahhoz, hogy turisztikai fejlesztések valósulhassanak meg. Példaként említette, hogy Dömösön 1,3 milliárd forintból hatalmas látogatóközpont épül a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság beruházásában.

– Az erdészet tervei között szerepel, hogy a Nagy-Gete-hegyen épül egy 15-16 méter magas kilátótorony. Emellett helyreállítják a táti szigetek vizes élőhe­lyeit, valamint meg kell említeni a Gerecse, a Pilis és a Vértes denevérkolóniáinak védelmét célzó fejlesztéseket is – fogalmazott az államtitkár.

Hozzátette: 2010 óta országszerte 38 új kilátó, 27 turistaház és 13 erdei iskola épült, 31 kilátót, 79 turistaházat és 24 erdei iskolát pedig felújítottak.

(magyaridok.hu)

Címkék: , , , , ,