Kuriózumnak számít a budakalászi botanikus kert

09:55 | 2019 11. 08.

Kategóriák: Erdő-mező

Budakalászon a Gyógynövénykutató Intézetet 1915-ben alapították, és botanikus kertjét 1984-ben nyitották újra. Az intézet alapításától napjainkig kimagasló tevékenységet folytat az agrotechnika, a gyógynövény-nemesítés, fajtaelőállítás- és -fenntartás terén, és az ismeretterjesztést is segíti.

A Pilis kapujában, Budakalászon egy Magyarországon egyedülálló, de még a világon is kuriózumnak számító botanikus kert és gyógynövényintézet húzódik alig pár száz méterre a Dunától. A kemotaxonómiai, vagyis a kémiai rokonságon alapuló csoportosítás elveit vallják az itt dolgozó szakemberek.

1915-ben alapították

Tomonyári Zsófia, a Gyógynövénykutató Intézet cégvezetője az M1 Kék bolygó című műsorában elmondta, a kutatóintézet több mint százéves múltra tekint vissza, 1915-ben alapította a Magyar Földművelésügyi Minisztérium, és később innen nőtte ki magát a teljes magyar gyógynövénykutatás, -fejlesztés és -minősítés.

Devescovi Katalin, a botanikus kert intézeti mérnöke elmondta, a kert közel 3,5 hektáros jelenlegi formáját 1984-ben nyerte el. A kemotaxonómiai rész egy kicsivel szűkebb, de fajszámát tekintve elég koncentrált, körülbelül öt-hatszáz körüli rendszertani kategória, taxon található itt.

A botanikus kertek fontos szerepet töltenek be a természetvédelemben. Az ismeretterjesztés és a kutatás mellett a biodiverzitás, vagyis a faji sokszínűség megőrzését is segítik. Ezért van magbankja a budakalászi gyógynövényintézetnek, és ezért ad helyet a környék őshonos, veszélyben lévő fajainak a kert parcelláiban.

A növények fejfennmaradásának egyik veszélyforrása a termőhelyek egyre gyorsabb csökkenése – mondta Devescovi Katalin.

A botanikus kertben a Pilis modellterülete is megtalálható

A kert térképe egy egészen különleges, tulajdonképpen a kemotaxonómiai rendszer vizuális magyarázata. Egyik különlegessége, hogy nemcsak síkban, hanem térben is ábrázol. Devescovi Katalin hozzátette, „a fejlődéstörténetben a kert közepén a liliomfafélék találhatók, ők képviselik az ősibb bélyegeket, és ahogy tovább haladunk, mint a fának az egyes vázágai úgy terülnek szét a fejlettebb tulajdonságokat hordozó csoportok”. A botanikus kertben a Pilis modellterülete is megtalálható. A modellterület alapkőzetét a csobánkai bányából hozott dolomitkövek képezik.

(hirado.hu)

Címkék: , ,