Lakossági összefogással megmenthetők Piliscsaba gyönyörű fasorai

09:36 | 2019 02. 27.

Kategóriák: Erdő-mező, Fő kiemelt

2018 augusztusában Richnovszky Andor, növényvédő mérnök Piliscsabára látogatott, ahol többek között megvizsgálta a gesztenye-sort, és a Kossuth utca platánsorát is. Ekkor megállapítást nyert, hogy az összes gesztenyefa aknázó molytól, és Guignardia nevű gomba fajtától szenved. A Képviselő-testület most egy millió forintot különített el a védekezés injektálásos kezelés költségeire – tájékoztat Simon Gyula, képviselő.

Permetezés helyett injektálás

A Deák Ferenc utcai régi posta udvarán lévő egészséges gesztenyefák is tanúsítják, hogy az injektálásos kezelés hatékonyabb, mint a permetezés, ezek még akkor is zöldben pompáztak, amikor a gesztenye sor már sárgán hullatta a leveleit.

A kezelést március végén, április elején kell egyszer elvégezni. Két év garanciát vállalnak rá, de van olyan kezelt fasoruk, ami már 5 éve gyönyörű, mindkét betegséggel szemben ellenálló. “Ugyanezzel a módszerrel, kellene kezelni a platánfákat is, melyeken az úgynevezett „platán-csipkéspoloska” élősködik, mely a kéreg alatt már meg is kezdte az áttelelést és ez ellen sem hatékony már a permetezés” – áll Simon Gyula közleményében.

Lakossági összefogás a fák megmentéséért

Az Együtt a Holnapunkért Egyesület felajánlotta, hogy a civil alapon elkezdődött „Fogadj örökbe egy fát” kezdeményezést összefogja, kontrollálja annak érdekében, hogy a lakosság is támogatni tudja anyagilag a favédelmi akciót. Az esetleges anyagi felajánlásokat összegyűjti, hogy az önkormányzati forrást kiegészítve minél több fát kezeltetni tudjanak.

“Ha Önnek is lehetősége van a kezdeményezés anyagi támogatására, kérjük, hogy támogatását utalja át (vagy készpénzben fizesse be) az Együtt a Holnapunkért Egyesület, a Takarékszövetkezetnél vezetett 73612030-00346539 számú számlájára” – hívja fel a lakosság figyelmét a kezdeményezésre a piliscsabai képviselő.

A megjegyzés rovatban tüntesse fel: „Fogadj örökbe egy fát”.

Egy fa kezelési költsége kb. 10.000 Ft.

A támogatók névsorát az akció lezárásával (ha csak ezt külön nem tiltja le) közzéteszik.

A fakataszteri nyilvántartás szerint Piliscsaba területén 533 db vadgesztenyefa van. Ebből a „Gesztenye soron” Szent László király úton, az Egyetem bejáratától 390 db, ebből piros virágú gesztenyefa 45 db van – ez utóbbit az aknázó moly nem támadja.

(Varkapu.info)

Címkék: , , ,