Megalakul a Pilisi Sziklák Natúrpark

08:34 | 2019 09. 17.

Kategóriák: Erdő-mező

“Büszkén tudatjuk, hogy szeptember 25-én megalakul a Pilisi Sziklák Natúrpark. Magyarország 14. natúr parkjának alapítói Piliscsaba, Piliscsév, Pilisszántó, Pilisszentkereszt és Kesztölc” – osztották meg a hírt az alapítók Facebook-oldalán

Dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár szeptember 25-én, szerdán 11 órakor adja át a Pilisi Sziklák Natúrpark alapító oklevelét a kesztölci művelődési házban.

Az itt élőket összeköti a természet szeretete és a sokszínű hagyományok tisztelete. “A Natúrpark célja, hogy összefogja azokat, akik tenni akarnak azért, hogy élhetőbb környezetünk legyen, és a gyerekeink is élvezhessék a Pilis örömeit. Minden résztvevő település számára nagy lehetőséget jelent az összefogás, hiszen ugyanabban a környezetben élünk, hasonlóak a lehetőségeink és a kihívásaink” – áll a natúrpark bemutatkozójában.

Mi is az a Natúrpark?

A natúrpark az ország jellegzetes természeti, tájképi és kultúrtörténeti értékekben gazdag területein, helyi közösségek által létrehozott tájszintű együttműködés, melynek célja a természeti és kulturális örökség megőrzése, bemutatása és a vidék fejlődését elősegítő hasznosítása.

A natúrpark az integrált védelem elvére építve a tájat és a természetet nem a tájban élő embertől, hanem azt vele együtt hasznosítva védi meg!

A natúrparkok főbb tevékenységi területei a „négypilléres modell” alapján a következők:

  1. pillér – A természeti és kulturális örökség védelme: a táj és a kulturális értékek gondozása, ápolása és megőrzése. A táj érdemes karakterelemeinek és a tájértékeknek védelme, az élőhelyek, fajok fennmaradását szolgáló tudás és ismeretek alkalmazása.
  2. pillér – Környezeti nevelés, szemléletformálás: a helyi lakosság és a natúrpark területére érkező látogatók szemléletének formálása a helyi természeti és kulturális örökségek, valamint a megőrzésükre tett erőfeszítések bemutatásán keresztül.
  3. pillér – Vidékfejlesztés: a természeti és kulturális örökségen, valamint a táji adottságokon alapuló, a táji értékeket a helyi közösségek bevonásával megőrző, gyarapító fejlesztések támogatása (pl. helyi termékek, piacok, a megőrzést és bemutatást támogató infrastruktúra fejlesztése, gazdasági együttműködések).
  4. pillér – Turizmus és pihenés: a táj szépségére, harmóniájára, természeti és kulturális adottságaira, sajátos értékeire építő és azt fenntartó turisztikai és rekreációs kínálat megfogalmazása, a gyógyulást és pihenést elősegítő termékfejlesztés, desztináció-építés, turisztikai piacra vitel, közös értékesítés segítése, támogatása.

 

Címkék: , , , , , ,