Mint kovász a kenyérben

06:57 | 2018 01. 17.

Kategóriák: Al kiemelt, Erdő-mező, Fő kiemelt

A pilisszentiváni 944. sz. Szent Borbála Cserkészcsapat alapértékei közé tartozik a természet szeretete és annak védelme. Kovács Gábor csapatparancsnok szerint nagyon fontos, hogy a programjaik során arra tanítsák a fiatalokat, hogy összhangot teremtsenek a természeti környezettel. De hogyan érik el mindezt a pilisszentiváni kiscserkészekkel? Beszélgetésünkből kiderül.

 

Hogyan illeszkedik a környezeti nevelés, a zöld gondolat a Szent Borbála cserkészcsapat mindennapjaiban? Mivel tudja a cserkészet ránevelni a fiatalokat a környezettudatosságra?

A 6. cserkésztörvény a következőt mondja: „A cserkész szereti a természetet, jó az állatokhoz és kíméli a növényeket”. A cserkészet alapértékei közé tartozik tehát a természet tisztelete, ápolása és védelme. A rendszeres heti őrsi foglalkozásokon – próba rendszerünkbe illesztve és korosztályhoz igazítva – megjelenik a természetismeret: különböző növények megismerése, környezetükkel való kapcsolatuk, eszmei és gyakorlati értékük. Pilisszentivánnak kiválóak a természeti adottságai, szépségei és a környéken tett kirándulások nagyszerű lehetőséget biztosítanak az őrsi foglalkozásokon elsajátított ismeretek élőben történő szemléltetésére.

A több napos portyákon és nyári nomád táborainkban pedig benne élünk a természetben, hozzáigazítva tevékenységünket, mindennapjainkat. Arra neveljük, tanítjuk cserkészeinket, hogy a természetben eltöltött napok alatt összhangot teremtsenek az adott természeti környezettel, „belesimuljanak” környezetükbe, és tábor végén eredeti állapotban hagyják maguk után a helyszínt. Adott táborhelyen közösen takarítjuk ki a helyszínt, tervezzük meg, hogy mit hova építünk. Amit tudunk, a természetből „veszünk”: jólesően fogyasztjuk a májusban együtt szedett bodzavirágból készült szörpöt, reggelente a táborhely körül gyűjtött gyógynövényekből főzött teát. Az erdei túrákon közösségben, a remetedélutánon mindenki személyesen fordulhat az őt körülvevő természet felé, ösztönösen megélve azt, hogy „a szépség Isten ujjlenyomata”. Egy-egy kiadós szélvihar és eső pedig megtanít minket arra, hogy az erdőben a természet az úr, amit tisztelettel kell fogadni. Aki kiskorától ebben a szemléletben él, az később sem fog rombolóan fordulni a természet felé és a természetvédelmet nem tanfolyamon fogja elsajátítani, hanem élete részévé válik.

A szentiváni cserkészek konkrétan mit tesznek azért, hogy a település szebb, az itt élők környezettudatosabbak legyenek?

A cserkészek egyrészt bekapcsolódnak a faluközösség ilyen irányú tevékenységeibe. Ilyen például a falutakarítás, a temetőrendezés. Másrészt saját kezdeményezés alapján végeznek el egy-egy feladatot, például tűzrakó környékének kitakarítása, forrástisztítás, faültetés. Csapatunk részt vett a Szent Borbála tanösvény egyik állomásának kialakításában is, és nyitott minden olyan feladatra, ami a települést szolgálja.

Fotó: Gribek Tímea – Varkapu.info

Öregcserkészeink – köztük dr. Nádai Béla bá – sokat tettek ezen ügy érdekében. Náluk a természettel kapcsolatos tudnivaló és a tennivaló mindig karöltve együtt járt. Sokszor indult Béla bá vezetésével egy-egy csapat cserkész – szerszámokkal felszerelkezve – természetvédelmi munkára. Gyakoriak voltak a madár, illetve gombaismereti kirándulások, amik során a természet szeretetére nevelte a fiatalokat, rámutatva Szentiván és környéke egyedülálló természeti értékeire. Béla bá és öregcserkészeink nagy feladatot róttak ránk: továbbvinni a tőlük kapott örökséget. És ez a feladat ma nehezebbnek bizonyul. A gyerekek és a természet közé egyre szélesebb határsávot épít a technikai világ, amihez erős a személyes ragaszkodás. A valós természeti szépségekre, az érte való cselekvésre könnyen rátelepszik a virtuális világ, ami látszólag nyitott és végtelennek tűnő lehetőségeket nyújt, mégis könnyen magányossá, passzívvá tehet, ha nem a „helyén kezeljük”. A „közösségben lenni jó” megélése ad reményt arra, hogy gyermekeink nemcsak virtuálisan, fotelből szemlélik a világot és a természetet, hanem közösen tesznek is érte, megélve a közösségben végzett munka örömét.

A kiscserkészek tudnak hatni a kortársaikra?

Jó esetben, mint kovász a kenyérben. Azt látom, hogy cserkészeten kívüli kapcsolataikban, tevékenységeikben ott van az a szemlélet, amit a cserkészet nyújtott számukra és ez családos cserkészeink gyermekeiben is visszaköszön. A cserkészet alapítójának Lord Baden Powell tábornok utolsó szavaival megfogalmazva: „A helyes út a boldogság eléréséhez az, ha másoknak szereztek boldogságot. Kíséreljétek meg ezt a földet egy kicsit jobb állapotban hátrahagyni, mint ahogy találtátok”.

Gribek Dániel

Az interjú a Pilisszentiván Község Önkormányzata által kiadott Pilisi Len – Zöld Újság 2017. évi  második, decemberben megjelent számában olvasható.

 

(Varkapu.info)

Címkék: , , , , , ,