Mit tegyünk, ha házunk környékén rókával találkozunk?

08:08 | 2018 01. 16.

Kategóriák: Erdő-mező, Fő kiemelt

Az elmúlt hónapokban – csakúgy mint sok más magyarországi városban – Pilisvörösvár lakott részein is több esetben láttak rókát a lakosok. A város mezőőrének tájékoztatása szerint, ha valaki szembe találkozik egy rókával, pánikra nincs ok, mert a Pilisi Parkerdő Zrt. területén már évek óta nem találtak veszett egyedeket, de azért mindenképpen óvatosnak kell lenni, és érdemes elkerülni az állatot.

A városba bemerészkedett rókák befogása érdekében a település több pontján helyeztek el csapdákat. A rókák általában nem jelentenek veszélyt, de jelenlétük, vagy rendszeres károkozásuk zavarhatja a települések lakóit. Ha emiatt intézkedésre van szükség, akkor azt a Polgármesteri Hivatal felé kell jelezni, s a településen megbízást teljesítő mezőőr teszi meg a szükséges intézkedéseket.

Általános tapasztalat, hogy az utóbbi években a városokban megnőtt a rókák jelenléte. Az erdőkkel, mezőkkel körülvett településeken természetes jelenség, hogy néha egy-egy vadon élő állat táplálékot remélve közelebb merészkedik a lakott területekhez. Az emberektől kevésbé félő rókák nagy valószínűséggel már a városok közelében „szocializálódtak”, hozzászokva a zajokhoz, az emberek közelségéhez, akár még az ebekhez is. A városhoz közel felnevelkedő állatok bátrabban viselkedhetnek, mint erdőben élő társaik. Érdemes tudni, hogy az átlagnál szelídebb róka nem biztos, hogy a veszettség tüneteit mutatja. A város szélén illegálisan elhelyezett hulladékok vagy az autókból kidobott ételmaradékok is a városba vezető utakhoz vonzhatja az állatokat.

Vakcinázzák a rókákat

A rókák vakcinázását évente két alkalommal szervezi meg az állategészségügyi hatóság. A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, de vakcinázással a betegség megelőzhető. A veszettség elleni védőoltás a kutyáknál kötelező, szabadba kijáró macskák esetében pedig ajánlott. Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, melyek magyarországi állománya mintegy 75.000 egyedre becsülhető. Az immunizálási program hatékonyságát kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával ellenőrzi a NÉBIH. A 2016/2017-es vadászati évre vonatkozó eredmények azt mutatják, hogy a vakcinázott területeken a rókák mintegy háromnegyede felvette a csalétket.

(pilisvorosvar.hu, parkerdo.hu)

Címkék: , , ,