Pilis-túrák: kalandos ösvények a Rókás körön

19:04 | 2019 07. 10.

Kategóriák: Erdő-mező, Fő kiemelt

Szeretsz kirándulni, futni a Pilisben? Ismered már a térség összes hegyét, völgyét, de szívesen megmérettettnéd magad “hivatalosan” is? Ha igen, akkor neked találták ki a Rókás kört, amelyet kedved szerint bármikor teljesíthetsz akár egyedül, akár társaságban.

Mi is az a Rókás kör?

A Rókás kör egy önállóan teljesíthető gyalogos túra, illetve terepfutó verseny, melynek útvonala a Pilis-hegység délnyugati részén fut végig, Csobánka és Budapest között. Az indulás időpontja nincs fixen meghatározva, mindenki a számára legkényelmesebb év- és napszakot választhatja ki a rajtolás kezdetének. 

A túrakör másik jellegzetessége, hogy kezdőpontja sincs rögzítve: a megadott ellenőrző pontok bármelyikétől nekivághatunk az útnak, egy nyolcas alakot letudva.

A teljesítéshez nélkülözhetetlen egy GPS-szel és mobilinternet eléréssel rendelkező okostelefon, ugyanis a túra során ennek segítségével lehet bejelentkezni az előre meghatározott ellenőrző pontokon. Akik kevésbé gyakorlottak terepen, azoknak nagy segítség lehet a szervezők által ajánlott, már bejárt útvonal letöltése, és követése. 

Vadregényes utakon

A Rókás kör 11 ellenőrző pontot foglal magában: Budakalászon a kálváriát és a Kopasz-dombot érinti, de a település határán lévő Sicambria romjai mellett is elhaladnak a túrázók. Az Ezüst-Kevélyt meghódítva a Majdán-nyeregbe érünk, ahonnan az út a Köves-bérc felé visz. Ezután Ürömön két ellenőrző ponton is be kell jelentkezni.

Kétség kívül a túra leglátványosabb pontja a Budapest és Üröm határán fekvő Róka-hegyi kőfejtő égbe meredő sziklája. A tekintélyt parancsoló vonulatokat elhagyva a békásmegyeri panorámát csodálhatjuk meg, majd a kör végéhez érve, a kezdő ponthoz jutunk ismét.

Természetesen a kezdő-záró pont annak függvényében változik, hogy épp honnan kezdjük meg a kirándulást/futást.

Mi is beneveztünk! Miért menj Te is?

…mert bármikor elkezdheted

Szerkesztőségünk egy része a hétvégén budakalászi indulással végigjárta a Rókás kört. Kora reggeli indulást terveztünk, hogy a túra nagy részét még a nagy meleg előtt teljesíteni tudjuk. Mielőtt útnak indulsz, arra biztatunk, hogy tervezd meg a számodra legkedvezőbb időpontot, hiszen a lehetőség adott, a nevezés egész évben elérhető!

…mert kevésbé ismert utakat is felfedezhetsz

 A verseny egy része nem hivatalos túraútvonalokon visz végig, így lehetőség adódik a térség vadregényes ösvényeit is bejárni. Gyakran járunk szabadidőnkben kirándulni, így már egyes részeken rendelkezünk kellő helyismerettel, mégis meglepődtünk, hogy mennyi, számunkra még ismeretlen apró csapást fedezhettünk fel a terepen.

A szinte érintetlen útvonalaknak köszönhetően találkozhattunk az erdő ritkábban látott madaraival, elismeréssel adózhattunk a mezei nyulak fürgeségének, és hallhattuk a mellettünk elvonuló őzek szuszogását. Nem utolsó sorban a Rókás kör nem lett volna teljes, ha nem láttunk volna réteken átrohanó ravaszdikat. 🙂 

…mert megtalálhatod a számodra megfelelő kihívást

A Rókás körön mindenki a saját erőnlétét figyelembe véve tudja megmérettettni magát. Kirándulóként, túrázóként és futóként természetesen különböző szintidő szerint telejsíthető a táv:

Női szintidők:
– kiránduló: 14 óra 38 perc (1,9 km/h)
– teljesítménytúrázó: 8 óra 31 perc (3,3 km/h)
– terepfutó: 4 óra 16 perc (6,7 km/h)

Férfi szintidők:
– kiránduló: 12 óra 12 perc (2,3 km/h)
– teljesítménytúrázó: 7 óra 6 perc (4,0 km/h)
– terepfutó: 3 óra 33 perc (8,0 km/h)

…mert a teljesítésért érem is jár

Persze túrázáskor nem a külsőségekért indulunk útnak, hanem, hogy egy általunk felállított célt leküzdhessünk, hogy minden alkalommal felül tudjuk bírni önmagunkat, mégsem tudunk elmenni az érem mellett, hiszen a nyakba való gyönyörűen lett megtervezve. 

A bronzos felületen az apró minták mellett egy rókafej köszön vissza, alatta feltüntetve a megtett túra hossza és szintemelkedése (28 km, 700 m+). Miután beértél a célba garantáltan büszkén fogsz lenézni a nyakadban lógó elismerésre!

A túrán való részvétel 3.000 Ft-os nevezési díjat vonz magával.

A Rókás kör télen-nyáron várja a kirándulókat, túrázókat és futókat! Ismerd meg Te is a térség rejtett kincseit!

A részletes útvonalról és nevezési információkról a Rókás kör – Foxtrail honlapján tudhatsz meg többet!

(Gribek Tímea – Varkapu.info)

Címkék: , , , , , , , , , , , , ,