Pilisvörösvári Horgász Egyesület: tilalom a Nagy-tavon

08:39 | 2018 08. 28.

Kategóriák: Al kiemelt, Erdő-mező

A hétfői nap folyamán tájékoztattuk olvasóinkat a hírről, miszerint a pilisvörösvári Nagy-tó vizében tömeges halpusztulást észleltek. A helyszínen a katasztrófavédelem és a NÉBIH szakemberei is vízmintát vettek, az esti órákban pedig motorcsónakokkal köröztek a tavon, hogy minél több oxigént tudjanak a vízbe juttatni. Ezúttal a Pilisvörösvári Horgász Egyesület közleményét osztjuk meg az ügy kapcsán.

Korábbi cikkeink a témában:

Hatalmas pusztítás a pilisvörösvári tavaknál (+KÉPEK)
Motorcsónakokkal köröznek a vörösvári tavon (+Képek)

A horgász egyesület közleménye:

“Tisztelt Horgásztársak!

A Nagy tavon 2018. augusztus 27. hétfőn észlelt halpusztulással kapcsolatban jelenleg az alábbi információkkal tudunk szolgálni.

A halpusztulás miatt rendőrségi bejelentést tettünk, és az illetékes szerveket értesítettük.

A helyszínre kiszálltak a NÉBIH, a Katasztrófavédelem és a Környezetvédelem munkatársai.

A NÉBIH (továbbiakban: hivatal) vízmintát vitt, és keddre további 8 vízmintát kért a Nagy tó különböző részeiről begyűjtve. A hivatal egy kb. 40 mázsa haltetemet befogadó konténert küld részünkre a tetemek begyűjtésére, és ha szükséges, további konténereket küld. A haltetemek elszállításának és megsemmisítésének költségét a hivatal nem hárítja az egyesületre. Ezen felül halmintát vittek további vizsgálatra.

A Katasztrófavédelem mozgó laboratóriummal jelent meg, és a helyszínen megmérték a Nagy tó vizének oxigén és nitrát tartalmát. A nitrát tartalom megfelelő volt, de a víz oldott oxigén tartalma 2,33 mg/liter volt. (Egyes források szerint az “élővizek” ideális oldott oxigén tartalma 6,5 mg/liter, és a 4 mg/liter már kritikusan alacsony értéknek számít)

Egyelőre ennyi információval rendelkezünk, ahogy további információhoz jutunk, közzétesszük!

A halpusztulás miatt a Nagy-tavon általános horgászati tilalmat rendelünk el.

Kérjük a fentiek szíves tudomásulvételét!”

Pilisvörösvári Horgász Egyesület

Az olvasói fotóért köszönet Tóth Mónikának!

(Varkapu.info)

Címkék: , , , , ,