Sünt találtam – Mit tehetünk értük ősszel?

17:49 | 2017 10. 07.

Kategóriák: Erdő-mező

Hűvösre fordult az idő, és hamarosan közeledik a sünök téli álomra térése, ezért most a Sünbarát Alapítvány összefoglal néhány hasznos tudnivalót.

A sünök téli álmot alszanak, ami azt jelenti, hogy hibernálják magukat arra az időszakra, amikor az alacsony hőmérséklet és a viszontagságos időjárás miatt nem lenne elég élelem számukra a természetben.

Maga a hibernáció úgy történik, hogy amikor a süni eleget gyarapodott, egy fészket épít, ami a téli hónapok alatt védeni hivatott az időjárástól és a nagyobb ragadozóktól. Elvonul, majd szépen lassan lelassul a szervezetének működése: lelassul a szívverése, és elalszik. Tavasszal ez a folyamat fordítva zajlik le: szépen “felébreszti magát”, és előbújik a fészkéből.

Ahhoz, hogy egy süni túlélje a telet, és fel is tudjon ébredni, a hibernáció kezdetekor legalább kb. 700 gramm tömegűnek kell lennie. Az ősz beköszöntével ezért egyre több időt töltenek élelemkereséssel. Sokat esznek, mert a téli álom során is szüksége van a testüknek valamennyi energiára – az ébredésnél pedig különösen sokra. Az október-november az az időszak, amikor a téli álomra elvonulnak a sünik, a hibernáció előtti utolsó pár hétben akár heti 100-150 grammot is hízhat egy süni.

Sünbarátként a legfontosabb tudnivalók:

  • Ha kertes házban laksz, és vannak sünök is a környéken, az őszi kerti munka közben figyelj arra, hogy az avart úgy kezeld, hogy ne bolygasd fel a sünfészkeket!
  • Ha hozzá akarsz járulni a sünik gyarapodásához, tegyél ki alacsony tálban magas hústartalmú száraz macskaeledelt, azt nagyon szeretik!
  • Ha bizonytalan mozgású, dűlöngélve járó sünit találsz, akkor egy kihűlés közelében járó sünit látsz, és segítened kell rajta: tedd egy időre egy dobozba, és rakj be mellé egy rongyba tekert, meleg vízzel töltött ásványvizes palackot, hadd bújjon hozzá és melegedjen fel!
  • Ha olyan környéken jársz vagy laksz, ahol sok a süni, keresd ki és mentsd el a legközelebbi vadaspark vagy állatkert telefonszámát, arra az esetre, ha olyan példányt találsz, amelynek orvosra vagy gondozásra lenne szüksége!
  • A sün egy védett vadállat, hobbiállatként való tartása nem megengedett.

Ha kérdésetek van, írjatok bátran üzenetet a Sünbarát Alapítványnak, akik szívesen válaszolnak a felmerülő észrevételekre!

Sünt találtam, mit tegyek címmel egy kisfüzet is készült. Íme, a további tudnivalók:

 

(sunbarat.hu nyomán)

Címkék: , , , , ,