Szentjánosbogarak és denevérek nyomában Pilisszentivánon

09:19 | 2018 06. 19.

Kategóriák: Erdő-mező

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság időről időre remek erdei programokkal örvendezteti meg a természetbarátokat a Jági-tó közelében. Most azonban a megszokott madárgyűrűzés helyett az apró, világító rovarok és a bőregerek nyomába eredhetünk.

Szentjánosbogár les

A szentjánosbogarak násza este 9 és 10 óra között zajlik, rajzásuk június-júliusban látható.

A szentjánosbogarak hím tagjai a párzás idején fajspecifikus fénykibocsátás segítségével repülve keresik meg a fűben rejtőző nőstényeket. A nőstény szentjánosbogár a teljes sötétség beálltakor kapcsolja be lámpását, miközben mozdulatlanul ül a talajon, vagy a növényeken. Potrohát néha jobbra-balra csóválja vagy felgörbíti, ezzel megkönnyítve a hím dolgát, ami repülve, a fényt figyelve keresi a nőstényeket.

A túra alkalmával a Pilisszentivánon található Jági tanösvényt járhatják be az érdeklődők. Amikor a nap nyugovóra tér és a csillagok is kigyúlnak, ilyenkor Szent Iván-éj környékén megelevenedik az erdő. 

Túra időpontjai: 2018. június 18-23. 20:30

Részletes program, jelentkezés>>>

Denevérgyűrűzés a csillagos égbolt alatt

Amikor lemegy a nap és a madarak is nyugovóra térnek, megindul egy második „műszak” az erdőben. Apró neszek jelzik, hogy a denevérek vadászkörútra indulnak. A program alkalmával a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei egész estés denevérgyűrűzést tartanak a Jági-tó partján, így testközelből is megismerkedhetnek a  látogatók ezekkel a különleges, –azonban sokszor félreértett– apró lényekkel.

Túra időpontja: 2018. június 22. péntek 20:30

Részletes program, jelentkezés>>>

(Varkapu.info)

Címkék: , , , , , , , ,