Színpompás szántóföld Pilisvörösvár határában – madártávlatból

17:18 | 2018 05. 29.

Kategóriák: Al kiemelt, Erdő-mező

A napokban osztottuk meg Facebook-oldalunkon a fotót, ami a Pilisvörösvár határán található mézontófű mezőről készült. Azonban nem csak minket ihletett meg a színpompás természet, már légi felvételen is láthatjuk a nem minden napi színekben játszó földeket.

Mi virít Vörösvár határában?

Sokan azt hiszik, hogy levendulák lila szirmait látják messziről, azonban ez a meglátás téves. A Pilisvörösvár határában található szántóföldön ugyanis facélia, népies megnevezéssel élve mézontófű található. 

A facélia Európában a XIX. században jelent meg a szántóföldeken, hazánkban még fiatalabb kultúrnövénynek számít, először az 1920-as években találunk róla irodalmi utalásokat.

Már a neve is rámutat arra, hogy a növény rendkívül jó méhlegelő: a virágok 25-28 % nektárt tartalmaznak, egy méhcsalád pedig akár 5-6 hétig is gyűjthet, táplálkozhat a facéliatáblán, 600–800 kg mézet adva a méhésznek.

Amellett azonban, hogy a kékes színű, kellemes illatú növényeket a méhek előszeretettel látogatják, a facélia egyben felhasználható takarmányként, zöldtrágyaként is. Emellett pedig dísznövényként is ismeretes: a virágok megszárítva ékességei lehetnek otthonunknak.

Gyerekekkel csak óvatosan!

Facebook követőink többsége már testközelből is megnézte a lilás színű vetést, sokan pedig még csak tervezik a látogatást. Mivel a mézontófű vonzza az apró repülő rovarokat, érdemes a gyerekekre is jobban odafigyelni. Ha a pilisvörösvári ipartelep felől közelítitek meg a virágmezőt méhkaptárakba is bele lehet botlani!

Ha még nem láttad élőben, de ha már megcsodáltad a facéliatáblát, akkor is szemet gyönyörködtető látvány lesz a következő felvétel.  

Mézontófű Vörösvár határában madártávlatból:
(Videó: Bruckner Kata)

(Varkapu.info)

Címkék: , , , , ,