Vasárnapig szavazhatunk a vörösvári vén eperfára az Év Fája versenyen

20:51 | 2017 10. 11.

Kategóriák: Al kiemelt, Erdő-mező

Ahogy már korábban jeleztük olvasóinknak, az idei Év Fája versenyre a pilisvörösvári Templom téren álló vén eperfát is jelölték. A 48 pályázó közül csupán 13 jutott a döntőbe, köztük a térségben ágaskodó fa is. A verseny hajrájában ismét arra buzdítunk mindenkit, hogy szavazzon a versenyen!

Mit kell tudni az Év Fája versenyről?

Az Őkotárs Alapítvány célja a versennyel, hogy felhívja a figyelmet a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a természetvédelem fontosságára. Ezért azok a jelöltek, amelyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, elnyerhetik a “Hős Fa” címet. Ezzel a díjjal szeretnének a verseny szervezői hozzájárulni a fák életéért vívott küzdelemhez, illetve elismerni a megmentésük érdekében végzett munkát.

Hogyan és meddig szavazhatok?

Az Év Fáját a közönség választja meg online szavazás révén, amely idén szeptember 4-én indult és október 15-én éjfélkor zárul. az Év Fája oldalon van lehetőség a szavazatok leadására. Az izgalmak fokozása végett a szavazás állása az utolsó napokban rejtett lesz. A végeredményt november első felében teszi közzé az Ökotárs Alapítvány.

A Vörösvári vén eperfa története

Pilisvörösvár legöregebb fája egy eperfa, ami a németek Pilisvörösvárra történő letelepedésével, és a katolikus plébániatemplom építésével egyidős. A helyi hagyomány szerint a fát 311 éve, a katolikus templom építésének megkezdésekor (1703) ültették.
 
A fa a helyi iskola és a templom mellett áll. A helyiek már nem is emlékeznek rá, hogy mi okból ültették el generációkkal ezelőtt, de azt tudják, hogy több évszázada áll ott rendíthetetlenül. Mára már kész fa-óriás lett: törzse olyan vastag, hogy még 3 felnőtt is kevés, hogy átölelje és olyan magas, hogy nincs is párja. A vörösváriak megbecsülésük jeléül védetté nyilvánították és kerítéssel vették körül, hogy még unokáik is csodálkozással vegyes áhítattal figyeljék. Ráadásul ez a fa nem csak árnyékot ad tavasszal és nyáron, hanem védelmet nyújt ősszel széllel-esővel szemben, és finom termésével is megajándékozza az arra járót… (a teljese történet előző cikkünkben érhető el ITT)

(Varkapu.info)

 

Címkék: , , , , ,