Mese Matató: kézműves játszóház mesékkel Piliscsabán (+Interjú)

11:34 | 2016 09. 19.

Kategóriák: Egyéb

Valachi Kati Mese Matató foglalkozása Piliscsabán óvodásoknak és kisiskolásoknak szól. A résztvevők minden alkalommal egy mesét hallhatnak, majd közösen elkészíthetik természetes anyagokból a történet valamely szereplőjét. A Varkapu.info Valachi Katitól tudott meg további érdekességeket a foglalkozásról.

Valachi Kati Mese Matató foglalkozása Piliscsabán óvodásoknak és kisiskolásoknak szól. A résztvevők minden alkalommal egy mesét hallhatnak, majd közösen elkészíthetik természetes anyagokból a történet valamely szereplőjét. A Varkapu.info Valachi Katitól tudott meg további érdekességeket a foglalkozásról.
 
 
Varkapu.info: Kérlek mesélj magadról: mióta foglalkozol meséléssel? 
 
Valachi Kati: Alapvetően kézműves ember vagyok, kb. 20 éve tartok kézműves és képzőművészeti foglalkozásokat. Bár régebben is sokszor egy-egy történet köré szőve szerveztem a „csinálni valót”, a piliscsabai könyvtárban tartott foglalkozás adta az apropót, hogy még tudatosabban építsek a mesékre.
 
Varkapu.info: Mi a célod a Mese Matatóval? Milyen mesékre számíthatnak azok, akik ellátogatnak hozzád?
 
Valachi Kati: A mese és a tevékenység összekapcsolása segíti annak a célnak az elérését, hogy a gyermekek kreatívan gondolkodó, problémamegoldó, a természettel szorosan együtt élő egyénekké váljanak. A népmesék és a klasszikus mesék világa megerősíti, a természetes anyagok megismerése pedig lehetővé teszi, hogy bármiből lehet bármi, és bárki válhat bármivé. Az elképzelem-kigondolom-elkészítem-kipróbálom folyamatának megélése jó eszköz erre. Pár egyszerű lépéssel is létrejöjjön egy „alkotás”, megtapasztalható a saját magam által készített tárgy nyújtotta öröm.
 
 
Varkapu.info: Eddig milyen kézműves foglalkozásokat tartottál a programon?
 
Valachi Kati: Természetes anyagokat használunk: kukoricát, annak minden részét – szárát, csövét, csuhájét, magját -, gyapjút, különböző terméseket, faágakat, agyagot, fonalakat, textileket. Egyszerű munkafolyamatokkal ismerkedünk: csomózással, kötözéssel, fonással, reszeléssel, fűrészeléssel, lyukasztással. A mesék szereplőit készítjük el.
 
Varkapu.info: Kiknek ajánlod a Mese Matatót?
 
Valachi Kati: Két korosztálynak tartok Matatót, páros héten az ovisokat (4,5,6) várom a szüleikkel együtt. Páratlan héten a kisiskolásokat (6,7).
 
 
Varkapu.info: A szeptember 22-i napról egy kis előzetes: milyen mesét hallhatnak a résztvevők, és milyen kézműveskedésre lehet számítani?
 
Valachi Kati: Szeptember 22-én, csütörtökön, Arany László Szomorú királykisasszony meséjével várom a kicsiket. Őszi termésekből, csipkebogyóból, textilből készítjük el a királykisasszonyt.
 
Varkapu.info: Piliscsaba mellett más környékbeli településen is tartasz Mese Matatót vagy más foglalkozást?
 
Valachi Kati: Rendszeres foglalkozást ebben az esztendőben csak Piliscsabán tartok, de különböző rendezvényeken megtalálhatnak a környék több településén.
 
Köszönjük az interjút!
 
A következő foglalkozásra Kati szeptember 22-én, csütörtökön várja az ovisokat, ahol a Szomorú királykisasszony meséjét hallhatják a kicsik és készíthetik el a szereplőt őszi termésekből.
 
Időpont: 2016. szeptember 22. csütörtök 17:00-17:45
Helyszín: Piliscsaba, Klarissza-ház, gyermekkönyvtár, Templom tér 9.
 
Részvételi díj: 500 Ft
 
További információ, jelentkezés: 
Valachi Kati
0630 4544 520
valachi.kati@gmail.com
 
(Varkapu.info)