Ötletek, hogy a gyerekek még jobban imádják a kertet – Szabadtéri játékok minden mennyiségben

21:52 | 2018 06. 24.

Kategóriák: Gyereksarok

A gyerekek általában szeretnek a kertben lenni, ha jó az idő. Lehet focizni, játszani a kutyával vagy csak egyszerűen futkározni. Most pedig összeszedtünk néhány ötletet, amivel még élvezetesebb lehet a szabadban tartózkodás, és biztosak vagyunk benne, hogy nemcsak a kicsik, hanem szüleik is a legtöbb játékos megoldást imádni fogják.

1.

Egyből a kedvencünkkel kezdjük. Az alapja egy homokozó, ami eleve az egyik legnépszerűbb kerti játszóhely, de a kisfiúknak ezt egy kicsit kibővíthetjük a keret szélére “épített” autóutakkal, amihez akár parkolót is készíthetünk. Melyik gyerek tudna ennek ellenállni? Az apukákról már nem is beszélve…

2.

Ha a szintén kedvelt “autópályáknál” maradunk, akkor itt egy újabb ötlet, hogy a kisautókat a kertben is lehessen gurigatni. Ha a gyerek már megunta a játékot vagy kinőtte azt, a fű hamar újra birtokába veszi az utakat.

3.

Melyik gyerek ne szeretne pancsolni, locsolni, a vízzel játszani? Íme, egy vízlabirintus.

4.

Régi, igazi szülők korabeli játék az ugróiskola, amit a kertben így is elkészíthetünk. Nemcsak kiváló elfoglaltság, de még jól is néz ki.

5.

Szintén nem mai játék a kör-iksz, amire mutatunk egy viszonylag könnyen megvalósítható ötletet. A kavicsok festése egyébként bárhol gyerekbaráttá teheti a kertet.

6.

Maradjunk a kör-iksznél, ezúttal egy még egyszerűbben kertünkbe telepíthető ötletet ajánlunk.

7.

Gyermekkorunk egyik nagy kedvence a libikóka, vagy mérleghinta. A kertünkbe saját kezünkkel is könnyedén készíthetünk egyet.

8.

Természetesen nemcsak a játékok, hanem a díszítés is nagyon fontos, ha gyerek van a kertben. Vajon milyen nevet kaphat a méhecske és a katica? Akár Bogyó és Babóca mintákat is festhetünk a dobozokra, és a siker még inkább garantált!

9.

A gyerekeket nem lehet elég hamar felelősségre, környezettudatosságra nevelni – természetesen játékos, élvezetes módon. Egy saját kiskert tökéletes lehetőség erre. Az első ötletünk tényleg nagyon játékos.

10.

A második kiskert javaslatunk már egy fokkal komolyabb, akár házilag is elkészíthető.

11.

Az eddigieknél bonyolultabb az elkészítése, és csak a képzelet, a fantázia szab neki határt, de ha a fiúknak elkészült az autópálya, a lányoknak konyhát varázsolhatunk a kert bármely pontján. 

12.

Ismét egy dekorációs javaslat. Kisgyerekként az embert nagyon le tudják kötni az apró makettek. Miért ne lehetne egy ilyen a kertben is?

13.

Könnyen fejleszthetjük gyermekünk egyensúlyérzékét az alábbi kis kerti fajátékkal.

14.

Nincsen gyerekes kert hinta nélkül. Íme, egy nagyon egyszerű megoldás…

15.

…itt pedig egy autógumiból elkészíthető hinta.

16.

Egy ilyen pályán gyerekek és felnőttek is nagyon jól tudnak szórakozni. Ráadásul sokféle játék kitalálható a golyózástól a tekézésig.

17.

Ha pedig pálya és golyók, akkor egy óriás lábbiliárd pályának ki tudna ellenállni? Biztos, hogy a környék összes gyereke ezzel akarna játszani, és az apukák is inkább eközben innák a sört.

18.

Persze sokkal egyszerűbb labdajátékkal is kicsalogatjuk a gyerekeket a kertbe. 

19.

A célba dobásnál maradva a zsákdobás is nagyon egyszerű játék, a pálya kialakítása sem vesz igénybe sok időt.

20.

Célozni persze nemcsak dobálás közben lehet, az óriás csúzli szintén a kedvenc ötleteink közé tartozik. Angry birds a kertben, nem pedig a mobiltelefonon.

21.

A kerti játékok egyik legnagyobb riválisa a mesenézés a TV-n. Nos, a kettőt vegyíthetjük, és akár a kertben is meg lehet nézni a Jégvarázst vagy a Verdákat.

22.

Óriás Jenga a kertben? Ehhez még nagy előkészület sem kell.

23.

Szintén óriási a kültéri Scrabble, vagyis szókirakó. Ehhez a változathoz természetesen kell egy hatalmas tábla, amin a pontokat gyűjtögetjük, és meglehet, hogy a felnőttek jobban élvezik majd, mint a gyerekek.

24.

Ha nem szeretnénk a szókirakóhoz felkövezni a kert egy részét, akkor óriástábla nélkül, mindössze a betűkkel is jól szórakozhatunk. Azok ráadásul kartonból is elkészíthetők.

25.

Maradva a felnagyított játékoknál, íme egy óriás dominó is, amivel szintén lehet játszani a kertben.

26.

Sakk és dámajáték is felnagyítható szabadtéri változatban.

27.

Konyhát már láthattunk az ötleteink között, de egyszerű kis gyereksarkot is kialakíthatunk a kértben.

28.

Ki ne hallott volna már a mezítlábas tanösvényekről. Nos, akár otthonunkba is készíthetünk ilyet, a gyerekek biztosan élvezni fogják. Ráadásul kialakíthatunk olyan részeket is, amikbe mindig mást töltünk, ősszel például falevelet.

29.

Az egyik legnehezebben elkészíthető, ugyanakkor a kicsiknek talán legnagyobb élmény nyújtó kerti berendezés egy csúszda, méghozzá mászófallal.

30.

Végére hagytuk a másik nagy kedvencünket, hiszen ennek az ötletnek szintén csak a fantázia szabhat határt. Akár az egész kertet berendezhetjük egyetlen nagy társasjátékká, amin élő bábukként haladhatunk végig. Tényleg bármit belecsempészhetünk egy ilyen pályába, ráadásul bármikor elbonthatjuk, újat építhetünk. Lehetnek benne ötletes feladatok, ügyességi próbák. Mi imádtuk volna gyerekkorunkban – akár egy születésnapi zsúron is.

Jó szórakozást kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

(Varkapu.info)

 

Címkék: , , ,