A Mátrában vágták a kidőlt fákat a pilisvörösvári önkéntes tűzoltók

17:44 | 2017 11. 18.

Kategóriák: Erdő-mező, Kék hírek

November 18-án a Pilis Mentőcsoport tagjaként a Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület is részt vett a Katasztrófavédelem erdei gyakorlatán, amelyet Mátraszentimre határában tartottak meg. A rendőrséggel, a közúttal és az Egererdő Zrt.-vel közösen megtartott tréning során a vörösvári tűzoltóknak is az útra dőlt fák eltávolítását kellett gyakorolniuk, a megszerzett tudás és tapasztalat pedig a térségben is jól jöhet. Ezt bizonyítja legalábbis a néhány hete a környéken is tomboló szélvihar, amely többek között Pilisvörösváron, a Gondola Étterem előtt döntött egy fűzfát a 10-es útra.

A szombati gyakorlat célja az volt, hogy az április végi havazáshoz hasonló katasztrófahelyzetekben a szakemberek az eddigieknél is hatékonyabban, pontosabban és biztonságosabban végezhessék munkájukat. “A Mátrában tavasszal tapasztalt rendkívüli helyzet a téli időszakban bárhol előfordulhat, ezért az ország több megyéjéből is érkeztek önkéntes mentőszervezetek a gyakorlatra” – tájékoztatta a Varkapu.info regionális hírportált a Heves Megyei Katasztrófavédelem. Mátraszentimre határába így a helyieken túl többek között Zuglóból, Héhalomból és természetesen Pilisvörösvárról is érkeztek önkéntes tűzoltók.

Az Egererdő Zrt. erdészei által narancs színű festékkel megjelölt fákat az önkéntes mentőszervezetek a Mátraszentimre és Galyatető közötti útszakaszra döntötték, ezzel szimulálták a hó, jég vagy szél miatt forgalmi akadályt képező törzseket, amelyektől egy katasztrófahelyzetben meg kell tisztítaniuk az aszfaltot. A tűzoltók ezeket darabolták fel, az így kapott tűzifát pedig rászorulók kapják majd meg.

A rutinos együttműködés nagyon fontos

“Az elmúlt időszak katasztrófahelyzeteit kielemezve arra jutottunk, hogy kell egy közös gyakorlat azoknak, akik találkozhatnak ilyen helyzettel. A rutinos együttműködés nagyon fontos, és ennek a begyakorlása különösen” – mondta el a helyszínen az Erdő-Mező erdészeti hírportálnak Dudás Béla erdészetvezető.

 

A klímaváltozás hatására az erdészek szerint a jövőben is gyakran előfordulhat katasztrófahelyzet az erdőkben, amikre fel kell készülni. Az Egererdő Zrt. ezért tartotta fontosnak, hogy segítse a gyakorlaton megjelent szervezeteket. Az egész napos program azonban nem csak favágásról szólt, hiszen az önkéntesek a mátraszentimrei sportpálya mellett fát is ültettek.

(Gribek Dániel – Varkapu.info)

Címkék: , , , , , ,