Pilisvörösvár: súlyos büntetés jár azoknak, akik jelzőtáblát lopnak

13:06 | 2018 07. 31.

Kategóriák: Al kiemelt, Kék hírek, Közélet

“Az önkormányzathoz július végén érkezett a hír arról, hogy a Huny köz és a Klapka utca sarkáról ismét eltűnt a Behajtani tilos! tábla. Sajnos ez az eset tipikusnak mondható, mert a városban rendszeresen tűnnek el KRESZ-táblák, egy-egy helyen ismétlődően is” – olvasható a település honlapján.

Sokan talán nem tudják, hogy a közlekedési jelzések szándékos megváltoztatása vagy eltávolítása bűncselekmény, amit a Büntető törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény (BTK) szigorúan büntet:

„232. § (1) Aki közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés vagy ezek tartozéka megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával, megtévesztő jelzéssel, közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával vagy más hasonló módon más vagy mások életét vagy testi épségét veszélyezteti, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(4) Aki az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt gondatlanságból követi el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel … büntetendő.”

A gondatlanságból elkövetett vétség büntetése elkerülhető, ha az elkövető a jelzőtábla megrongálódását személyesen haladéktalanul bejelenti a Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztályán, ahol a jelzőtábla helyreállítására intézkednek. Természetesen, a keletkezett kárt ebben az esetben is meg kell téríteni.

A közlekedési jelzések eltávolítása vagy megváltoztatása balesetveszélyes helyzetek kialakulásához, balesetekhez vezethet, ezért amennyiben fény derül a KRESZ-tábla megrongálójának, eltulajdonítójának kilétére, ellene minden esetben eljárást kezdeményez a Polgármesteri Hivatal!

A balesetveszélyes helyzetek elkerülése és a lakosok testi épségének megőrzése érdekében a Polgármesteri Hivatal kéri a lakosokat, hogy jelentsék be, ha hiányzó vagy megrongált közlekedési táblát észlelnek, vagy esetleg szemtanúi voltak egy közlekedési tábla megrongálásának, eltulajdonításának.

(pilisvorosvar.hu)

Címkék: , ,