Fák dőltek meg Piliscsabán, áramszünet Pilisvörösváron – Szélvihar a térségben, Ciara percről-percről

11:24 | 2020 02. 10.

Kategóriák: Fő kiemelt, Kék hírek

Napok óta lehet hallani, hogy hétfőn és kedden viharos erejű széllökésekre kell számítani hazánkban. A Ciara nevet viselő viharciklon Nyugat-Európában már jelentős károkat okozott, a Katasztrófavédelem erre is felhívta a figyelmet. Sopronban már 106 km/h sebességű széllökéseket is mértek.

20:20 – Vezeték tartja a fát Piliscsabán

A Zajnáthegyi és az Erdősor utca térségében több fa is megdőlt, van amelyiket a vezeték tartja. A Piliscsabai Polgárőr Egyesület tagjai értesítették a hivatásos és az önkéntes tűzoltókat, akik a helyszínen megkezdték a kármegelőzést.

19:45 – A vonatok eddig menetrend szerint közlekednek a térségben a Budapest-Esztergom vasútvonalon.

19:00 – Pilisvörösvár nagy részén áramkimaradás van, az ELMŰ tud az esetről, a tájékoztatás szerint nagyjából 21 órára áll helyre a rend. Miközben a belterület most is sötétségbe burkolózik, a külterületen néhány perc után visszajött az áram.

14:00 –  Miközben a térségben kezd feltámadni a szél és az eső is esik, az Index cikke szerint eddig Zala és Somogy megyében okozott károkat Ciara:

Somogy megyében: Balatonlellén kidőlt egy 35 méteres fa – Kaposváron egy tető két elemét tépte fel a szél – Siófokon lehasadt egy 8 méter magas diófa ága, teljes útzárat képezve – Nagyatádon egy 50 cm átmérőjű fa dőlt rá egy házra, megrongálta a tetőszerkezetet.

Zala megyében: Zalaegerszegen egy családi ház tetejébe kapott bele a szél. A cserepek lehullottak, egy autót is megrongáltak. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói érkeztek a helyszínre – Gelse és Gelsesziget között fa dőlt az útra – Pölöskefőn, az Ady Endre úton egy tizenkét méteres fenyőfa dőlt ki, telefonvezetékeket is elszakítva.

13:15 – Az ország egy részén komoly széllőkések vannak, a térségünk nagy részén azonban szerencsére minden nyugodt. Reméljük, ez így is marad.

12:15 – Ciara a vasúti közlekedésben is okozhat kisebb-nagyobb fennakadásokat – hívja fel a figyelmet a MÁV. A vasúttársaság arra kéri az utasokat, kövessék nyomon a MÁV alkalmazást, a MÁV Internetes oldalát és a MÁVINFORM közösségi oldalát.

11: 45 – Pest megyében egyes fokozatú a riasztás, de Komárom-Esztergom megyében másodfokú figyelmeztetést adott ki a széllökések miatt.

Az OMSZ szerint a hétfő délutáni órákban egy hidegfront érkezik, melynek környezetében országszerte viharos, elsősorban az Észak-Dunántúlon erősen viharos, 80-100 kilométeres, néhol 100 kilométer feletti széllökések is lehetnek. A hétfő esti órákra, a front átvonultával, átmenetileg mindenütt csillapodik a légmozgás, kedden napközben azonban ismét többfelé – a délnyugati országrész kivételével – viharossá, az északi országrészben erősen viharossá fokozódik a szél.

11:40 – Múlt héten is komoly szélvihar volt a térségben, akkor Pest megyében mintegy 100 esetben kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak. A legtöbbször úttestre, kerítésre, háztetőkre dőlt fákat, leszakadt ágakat kellett eltávolítani az egységeknek. A térségi önkéntes lánglovagoknak is sok dolga akadt azokban a napokban, várhatóan ez most sem lesz másként.

11:25 – Így érte el az országot a Ciara viharciklon. 11:25-kor frissült térkép az Időkép.hu portálról.

11:15 – Sopronban már 106 kilométer/órás széllökéseket is mért az Időkép.hu, az Index szerint térségünk határában, Etyeken eddig 64 kilométer/órával fújt a szél. Pilisvörösvár térségében egyelőre nincsen komoly jele a Ciarának.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság feigyelmeztetése és tanácsai:

Érkezik a vihar. Mire készüljünk?

Vasárnap délelőtt érte el Nyugat-Európát a Ciara nevű viharciklon, amely a késő esti órákban Magyarország fölé is megérkezik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőre virradó éjjel csak a dunántúli megyékben, hétfőn és kedden azonban már országszerte lehet számítani akár 90 km/órás sebességet is meghaladó, rendkívül erős széllökésekre. A hidegfront mentén a Dunántúlon egy-egy zivatar is kialakulhat.

A Ciara fákat csavarhat ki a földből, vezetékeket szakíthat le, megrongálhatja a házak tetőszerkezetét, közlekedési zavarokat és akadályokat idézhet elő, ezért fontos, hogy készüljünk fel és tudatosan védekezzünk az erős széllökések ellen: zárjuk be a nyílászárókat, vigyünk be a házba minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat, áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket, készüljünk fel egy esetleges áramszünetre, ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyerekeket és a betegeket, valamint ha tehetjük, ne menjünk ki a szabadba.

Ha mégis a szabad ég alatt ér minket a szélvihar, viselkedjünk nyugodtan és körültekintően: keressünk védett, stabil helyet (épületeket és aluljárókat), kerüljük a fákat, védjük a szemünket, az erős széllökések ellen pedig oszlopba vagy kerítésbe kapaszkodjunk. A kisgyerekeket fokozottan védjük a széltől. Hagyjuk el járművünket, mert bentről csak korlátozottan érzékelhetők a fenyegető veszélyek (például egy fa dőlése). Ne közelítsük meg se a leszakadt vezetékeket, se az állatokat, mert a viharban viselkedésük kiszámíthatatlanná válhat.

Veszélyhelyzet, baleset és viharkárok esetén haladéktalanul hívjuk a mentőegységeket a 112-es telefonszámon!

(Varkapu.info)

 

Címkék: , ,