Ez történt 2011. februárjában

11:01 | 2011 03. 01.

Kategóriák: Közélet

Február is rendkívül eseménydús időszak volt a térség életében. Beszámolhattunk jóról, rosszról egyaránt. A betörések, drogtúladagolás és gázolások mellett szerencsére rengeteg sikerről is beszámolhattunk, de sok érdekességnek is utána jártunk.

Február is rendkívül eseménydús időszak volt a térség életében. Beszámolhattunk jóról, rosszról egyaránt. A betörések, drogtúladagolás és gázolások mellett szerencsére rengeteg sikerről is beszámolhattunk, de sok érdekességnek is utána jártunk.

A február rögtön fegyverdörrenéssel kezdődött Csobánkán, mikor a körzeti megbízottnak egy igazoltatás során figyelmeztetőlövést kellett leadnia (KATT!). Ugyanezen a napon egy sokkal békésebb eseményről is beszámolhattunk, ugyanis Spányi Antal megyés püspök szentmisével kezdődő ünnepség keretében áldotta meg a piliscsabai Nagyboldogasszony Ház Idősek Otthona felújított részlegét (KATT!).

Ugyan még januárban zárták be a környéken is ismert Koppány Boltokat, a Varkapu.info azonban februárban foglalkozott a témával és a Pátyon valamint Solymáron megmaradt üzletekkel (KATT!). Mindeközben a hónap elején Nagykovácsi költözött a kistérségi társulás irodája (KATT!), és a környékbeliek nagy örömére solymári rendezőé lett az év dokumentumfilmje kitüntetés. Sós Ágnes a Láthatatlan húrok című alkotásával érdemelte ki a díjat (KATT!). Ugyancsak solymári dicsőség, hogy a településre vándorolt az Év Ford-szerelője verseny ezüstserlege (KATT!).

Balesetek, tűzesetek sajnos februárban is akadtak bőven, sőt, a vonat is kétszer gázolt a környéken. Először egyből a hónap elején (KATT!), majd a végén (KATT!). Előbbi eset áldozatának temetése idején ráadásul több autót feltörtek Pilisszentivánon (KATT!). Pilisjászfalun kromofággal öntötték le a polgármester kocsiját (KATT!), de betörtek a Tinnyei út mellett fekvő szennyvíztelepre is (KATT!). Ugyancsak a hónap elején postát is raboltak Únyon (KATT!). A legmegdöbbentőbb eset az volt, hogy drogtúladagolástól lett rosszul három fiatal Jászfalun (KATT!), majd drogdílert fogtak a polgárőrök Solymáron (KATT!).

Falopás, illegális fakivágás is volt éppen elég (KATT!), és most éppen „csak” feltörték a solymári tűzoltók kisbuszát (KATT!). Február 12-én fokozott rendőri megfigyelés mellett emlékeztek egy túra és megemlékezés keretében civilek a Kitörés áldozataira Pilisvörösváron és Piliscsabán (KATT!), de e történelmi témával egy interjúban is foglalkoztunk (KATT!).

Persze nagy örömünkre nem csak rossz híreket közölhettünk februárban. Fergetegesen sikerült a pilisvörösvári svábbál (KATT!), de februárban történt, hogy a solymári képviselő-testület úgy döntött, hogy az ELTE-vel közösen pályázatot nyújt be a solymári vár mélypincéjének állagmegóvására és további feltárására (KATT!). Beszámoltunk arról is, hogy Kaliforniában talált otthonra a vörösvári világbajnok kajakos, Fazekas Krisztina (KATT!), és bemutatkozott oldalunkon a Pilisborosjenői Csillagász Egyesület is (KATT!).

Ha pedig sport, akkor foci és átigazolási szezon – főleg a Pilissport csapatánál (KATT!). A Pilissport II ugyanakkor kénytelen volt visszalépni a tavaszi idény előtt (KATT!). Készítettünk interjút a Nagykovácsi SE háza táján, ezt is Olvasóink figyelmébe ajánlanánk (KATT!). De megvannak a végleges tavaszi menetrendek is (KATT!). Közben más sportágban is büszkélkedhetünk sikerekkel a térségben. Két aranyat érdemeltek például a leányvári judósok (KATT!), de a dorogi birkózók is sikereket értek el (KATT!), és nem hagyhattuk szó nélkül a csévi sportlövőket sem (KATT!).

A hónap során kielemeztük a környékbeli képviselők vagyonnyilatkozatát (KATT!), de az is kiderült, hogy Gulyás Dénes elnyerte a Pécsi Nemzeti Színház operatagozatának vezető posztját (KATT!). Az országgyűlési képviselő megjelent a környék legnagyobb februári eseményén is, a pilisborosjenői településközpont átadóján, ahol a Varkapu.info is ott volt. Tudósításunk ITT megtalálható, elolvasható. Mindeközben tovább folytatódik a pilisvörösvári felújítás. Megkezdődött a vörösvári Polgármesteri Hivatal felújítása (KATT!), de Gromon István polgármesterrel egy komoly interjúsorozatot is készítettünk. Ennek első részét IDE kattintva, második részét IDE kattintva olvashatja el. A harmadik részt is hamarosan közzé adjuk. Növekedett a solymári képviselők tiszteletdíja is februárban (KATT!), és indoklás nélkül felmentették Csobánka jegyzőjét (KATT!).

Februártól bevezették azt is, hogy a BKV megállóiban nem szabad dohányozni. Több környékbeli települést ez is aktívan érintett (KATT!). Ha pedig közlekedés, akkor MÁV és razzia. Utánajártunk a három napos fokozott rendőri jelenléttel fémjelzett akció eredményének (KATT!), és annak is, hogy milyen véleményen vannak erről az utasok (KATT!).

Kinek adjuk az adónk 1%-át? Ebben is segítettünk (KATT!), és februárban honlapunk látogatottsága átlépte a napi 1000 látogatót is (KATT!)! Honlapunk egyik kedvenc híre volt, hogy egy pomázi diáklány lett az idei tél arca, érdemes megnézni fényképét (KATT!). Ugyancsak kedvenceink közé tartozik Fanni, a kecske esete, ki négyes ikreknek adott életet (KATT!).

Mennyi idő alatt ér ki, és honnan jön Piliscsabára a mentő? Olvasónk levelének hatására ennek is utánajártunk (KATT!), de közzétettük a kistérség Civil Alap pályázatát is (KATT!). Ugyancsak februárhoz kötődik, hogy egy Pátyon élő borász lett a harmadik az MTA borversenyén (KATT!).

A Zsámbéki-medencéből az alábbi jó hírt kaptuk a hónap folyamán: Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Kenyeres Sándor, a Talentis Group igazgatóságának elnöke közös gazdasági társaság alapításáról szóló szándéknyilatkozatot írtak alá 2011. február 17-én, Budapesten. A Zsámbéki-medencében tervezett nemzetközi tudásközpont az Új Széchenyi Terv nemzeti programjai részeként valósulhat meg (KATT!). Tovább drágulhat a kenyér a környék pékségeiben is? Ennek is utána jártunk a Tácsik Pékség, Cukrászda és a Sváb Pékség segítségével (KATT!).

Ez volt tehát 2011. februárja. Reméljük, márciusban még több lesz a jó hírünk és jóval kevesebb a rossz. Tartsanak velünk a következő hónapban is!

(Varkapu.info)

Kapcsolódó cikkek:
Ez történt 2011. januárjában