Történelmi megemlékezések csütörtökön Piliscsabán

Történelmi megemlékezések csütörtökön Piliscsabán

A holnapi nap, július 13-a, Piliscsaba számára eseménydús napnak ígérkezik, már ami a történelmi témájú programokat illeti. Lesz filmvetítés a Faluházban, mellyel a szervezők az 1944-es délvidéki mészárlásnak állítanak emléket, majd ezután vezérlő fejedelmünkről, II. Rákóczi Ferencről és az ő nevéhez fűződő szabadságharcról tartanak megemlékezést, melyre a Klotild-téren kerül majd sor.

A két rendezvény részletei:

"Jelöletlen tömegsírok"

Időpont: 2011. július 14. csütörtök 16:00
Helyszín: 2081 Piliscsaba, Béla király útja 2., Faluház (a futballpálya mellett)
Szervező: Művelődési Információs Központ és Könyvtár

2011. július 14-én, csütörtök a Faluházban Forró Lajos történész „Jelöletlen tömegsírok” című filmjét vetítjük le az érdeklődőknek. A hiteles, idegeket borzoló dokumentumfilm bemutatja a Tito partizánjai által a délvidéki magyarok ellen elkövetett válogatás nélküli kínzásokat, gyilkosságokat (mindezt ártatlan emberek ellen). Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A rendező, Forró Lajos nagyapján keresztül maga is érintett ebben a borzalomban, ezért kezdett kutatni levéltárakban, felkereste a még élő tanúkat, akik meg is szólalnak a filmben. Szerencsére most már legalább lehet beszélni róla, s nem csak suttogva lehet egy-egy elejtett szót mondani a borzalmakról.

Megemlékezés II. Rákóczi Ferenc fejedelemről

Időpont: 2011. július 14. csütörtök 18:00
Helyszín: Klotildliget, Klotild-tér (a József Attila utca és a Szent László király utca kereszteződésénél)
Szervező: Csaba-Kör Egyesület

Emlékezzünk közösen a nagyságos vezérlő fejedelemről, II. Rákóczi Ferencről (1676-1735)! Rákóczi, Erdély (1704) és Magyarország (1705) fejedelmeként vezette nyolc évig a magyarság függetlenségi harcát az elnyomók ellen.

Akkori szabadságharcunk első győztes csatárjára, az 1703. július 14-i, tiszabecsi csatára, majd az azt követő vásárosnaményi pátensre emlékezünk: 2011. július 14-én, 18 órakor a Klotild főhercegnő téren, a nagyságos fejedelem szobránál. Történelmi visszaemlékezést tart Radványi Béla történész.

(Varkapu.info)

Kapcsolódó cikkek:
Elszakított testvéreinkre emlékezett a pilisvörösvári HVIM


 

view counter

Programot ajánlok!

Navigáció

Belépés

Szavazás

Hányast adnál a Varkapu.info-nak a térség tájékoztatásával kapcsolatban?:

Cégtár

Fiat márkaszerviz Pilisszentivánon. A cég egyik fő tevékenysége a gumiabroncs és felni kereskedés.

varkapu.info hírlevele

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tartalom átvétel