Pilisborosjenőre költözött a kistérség szombaton (+Képek)

Pilisborosjenőre költözött a kistérség szombaton (+Képek)

Sváb és magyar néptánccal, a dalkörök bemutatkozásával, Kaláka koncerttel, íjászattal, citeramuzsikával, kézműves foglalkozással és egyéb érdekes programokkal várták az érdeklődőket a IV. Pilisborosjenői Várjátékokra és az Aranykapu Kistérségi Napra. Képes beszámolónk!

A cikk alján majdnem 150 kép a rendezvényről!

Remekül sikerült szeptember 3-án a IV. Pilisborosjenői Várjátékok elnevezésű rendezvény, amely idén az Aranykapu Kistérségi Napnak is helyet kapott. A helyszín, mint mindig, most is fantasztikus volt. Az Egri vár másolata - ahol az Egri csillagok című filmet forgatták - az erdő közepén, a Nagy-Kevély lábánál várta a környékről érkezőket. A Pilis-Buda-Zsámbék Többcélú Kistérségi Társulás több polgármestere jelen volt a nagyszabású programon, Perbálról például Varga László kerékpárral érkezett Pilisborosjenőre, de feltűnt Pénzes Gábor is Pilisszentivánról, házigazdaként Paksi Imre, Pilisborosjenő vezetője, és Nagykovácsiból Bencsik Mónika is, mint a Kistérségi Társulás elnöke.A rendezvényt a IV. Őszi Táncfesztivál indította. Több mint két órán keresztül a térség különböző tánccsoportjait ismerhette meg a közönség. A pilisborosjenői Kerekes Néptáncegyüttes kezdte meg a szereplést 11 órakor. Az egyébként is színvonalas produkciót élő népzenei kíséret színesítette - Székely Veronika és bandája húzta a talpalávalót.


                                                                             A borosjenői Kerekesek

Solymárról az 1999-ben alakult Cédrus Táncegyüttes érkezett Pilisborosjenőre, akik szintén a Kárpát-medencei tánchagyományokat mutatták be.


                                                                              A solymári Cédrus

Az első svábtáncot szemléltető formáció a Pilisvörösvári Német Táncegyüttes volt, amely 1954-ben alakult Hidas-Herbst György vezetésével. A koreográfiát a csapat művészeti vezetője, Wenczl József találta ki.


                                                         A Pilisvörösvári Német Táncegyüttes

Az Ürömi Öröm Néptáncegyüttes is a Kárpát-medencéből hozott táncokat. „Ürömön a néptáncoktatás 1974-től Gaál András (Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkantyús táncos) és Szalavári Anna (Népművészet Ifjú Mestere) vezetésével kezdődött el. Egy zsűri így jellemezte a csapatot: "Ez a kis falu tele van őstehetségekkel.” – olvashatjuk a néptáncműhely bemutatkozójában. Az Ürömi Öröm Néptáncműhely Alapítvány 2000-ben alakult meg.


                                                                                     Ürömi Öröm

Sajnos a pilisszántói Studienka Kultur Együttes nem tudott eljönni a Kistérségi Napra, így az ürömiek után egy Saidi Botos Tánc-bemutató következett a házigazda településről, majd ismét a Kerekesé lett a színpad.

A Rézpatkó Néptáncegyüttes Nagykovácsit képviselte a rendezvényen. Ők 1993. óta vannak jelen a Budapest melletti településen. Elsősorban a Kárpát-medencében és a Kárpátokon túl élő magyarság néptáncaival, népi játékaival, népdalaival, népzenéjével, népszokásaival foglalkoznak. Ez bemutatójukból is látszott.


                                                                          A nagykovácsi Rézpatkó

Csobánkát a Borony Táncegyüttes képviselte, ők is magyarországi német nemzetiségi táncot mutattak be.


                                                    Csobánkáról a Borony Táncegyüttes táncolt

Ezt követően az ürömi EMEL Tribal Táncformáció látványos előadása jött. A csapat összesen háromszor volt a színpadon, minden alkalommal színvonalas produkcióval szórakoztatták a közönséget.


                                                              Az EMEL Tribal Táncformáció

Az EMEL után ismét az Ürömi Örömé volt a színpad, majd a Pilisszentiváni Néptáncegyüttes sváb táncbemutatója következett. Az 1994. áprilisában alakult csapat négy táncot adott elő; Mikepércsi csárdást, Musik Polkát, a Baranyai hangulatot és Donaustrand-Wenczel Polkát.


                                                             A Pilisszentiváni Néptáncegyüttes

A táncfesztivál vége felé fantasztikus zenét szolgáltatott a perbáli Tücsök Citerazenekar. Az együttes 1989-ben alakult meg Sallai B. Sándor vezetésével, a jelenlegi felállásban Földi Mária, Gyenes Zsuzsanna, Keresztúri Anna, Keresztúri Éva és Zengl Ildikó zenél együtt.


                                                           A Tücsök Citerazenekar Perbálról

A IV. Őszi Táncfesztivál zárásaként az Osztováta együttes lépett fel. A csapat vezetője Zoltáni Zsolt Székelyderzsen született, a csapatot 2008-ban alapította meg.

Némi szünet után a Kistérségi Dalkörök Találkozója kezdődött meg a színpadon. Mindeközben a gyermekeket a Pilisi Íjászok Hagyományőrző Egyesület vezette be az íjászat rejtelmeibe, de volt lovaglás, arcfestés és kézműves foglalkozás is. A piliscsabai barantások karikásostort csattogtattak jurtájuk mellett, és kirakodóvásár is várta a látogatókat. A környezettudatos vendégek az Alu-GO segítségével alumínium hulladékból készíthettek dísztárgyakat, de akár a sörösdoboz-sakkot vagy a sörösdoboz-horgászatot is bárki kipróbálhatta velük.A dalkörök közül elsőként a Nosztalgia Dalkör lépett fel Pilisvörösvárról sváb dalokat előadva, majd Pilisszántóról a Studienka Kultur Együttes következett. Solymárról a Hagyományőrző Asszonykórus érkezett az „Egri várhoz”. Ugyancsak Szántóról jött a Pávakör, a műsort pedig a helyi Kevélyhegyi Dalkör zárta.


                                        Solymárról a Hagyományőrző Asszonykórus érkezett

A Kistérségi Dalkörök Találkozója közben Bencsik Mónika, Nagykovácsi polgármestere és a Kistérségi Társulás elnöke köszöntette a megjelenteket, a fellépőknek pedig emléklapot adott át. „Jól esik ilyenkor egy kis szomszédolás” – mondta. Természetesen Paksi Imre, Pilisborosjenő polgármestere is jelen volt az emléklapok átadásánál, ahogy a rendezvényt szervező Pilisborosjenőért Alapítvány titkára, Bereczkiné Szendrey Éva is. "Ezt a hagyományteremtő rendezvényt Küller János, korábbi polgármester kezdte el, és köszönjük neki mind az ötletet, mind pedig azt a sok munkát, hogy ezen a természetvédelmi területen egy évben egyszer létrehozhatjuk ezt a programot" - mondta el a Varkapu.info-nak Bereczkiné Szendrei Éva. Mint mondta, az idei rendezvény volt az első, amelyet civil kezdeményezésre, az önkormányzat támogatása nélkül kellett lebonyolítani. A főszervező köszönetet mondott a pilisborosjenői polgárőröknek és tűzoltóknak is, akik nélkül nem sikerült volna lebonyolítani a térség civil szervezeteinek összefogásából létrejött napot.


                                                                  Bencsik Mónika oklevelet ad át

Az esti Kaláka koncertre nagy tömeg gyűlt össze – kicsik és nagyon együtt tapsoltak a zenekarnak. Utánuk a Történelmi Bajvívók bemutatóját nézhettük meg, majd a Kék Bab Zenekar zárta a rendezvényt.


                                                                            Megtelt a nézőtér

Aki szombaton ott volt a IV. Pilisborosjenői Várjátékokon és Aranykapu Kistérségi Napon, egy fantasztikus családi, térségi programon vehetett részt. Mind a helyszín, mind a szervezés méltó volt arra, hogy ismét találkozzanak egymással a környező települések lakói, táncosai, énekesei.

(Gribek Dániel - Varkapu.info)

Kapcsolódó cikkek:
Környékbeli bandák zúztak a pilisborosjenői várnál (+Képek)
Reszkessetek betörők: Új autót kapott a körzeti megbízott Pilisborosjenőn (+Képek)
Átadták a pilisborosjenői településközpontot (+Képek)
Borosjenői kecskesajt a borosjenői piacon

view counter
view counter

Programot ajánlok!

Navigáció

Belépés

Szavazás

Hányast adnál a Varkapu.info-nak a térség tájékoztatásával kapcsolatban?:

varkapu.info hírlevele

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tartalom átvétel