Év végéig kell chipeztetni a kutyákat - Még péntekig megteheti kedvezményesen!

Év végéig kell chipeztetni a kutyákat - Még péntekig megteheti kedvezményesen!

A törvény kötelezővé tette a kutyák mikrochippel való megjelölését. A gazdáknak már csak 2 hónap áll a rendelkezésükre, hogy kötelezettségüknek eleget tegyenek. November 10. és 30. között a pilisvörösvári Ligeti Állatorvosi Rendelő kedvezményesen vállalja a transzponder beültetését!

Dr. Saufert Gyula állatorvost, a Ligeti Állatorvosi Rendelő tulajdonosát, vezetőjét kérdeztük a témában:

Kedves Gyula! Azért kerestelek meg, mert a médiában egyre többet hallok a chipezés kötelezővé tételéről. Miért fontos ez? Mit kell tudni erről? Mi is ez a mikrochip, amit a kutyába kell ültetni? Mennyire fájdalmas?  Lehetnek-e mellékhatásai? Hogyan lehet nyomon követni a kutyát? Mennyibe kerül?

Valóban, a törvény kötelezővé tette a kutyák mikrochippel (transzponderrel) való megjelölését. 2013. január 1-től a 4 hónap feletti ebek már csak chippel jelölve tarthatók. Tehát a gazdáknak már csak 2 hónap áll a rendelkezésükre, hogy törvényi kötelezettségüknek eleget tegyenek.

Miért fontos az egyedi azonosítás?

Az egyedi azonosítás fontos a tulajdonjog igazolása, a tenyésztés, és egészségügyi szempontból is. De ez a gazda érdeke is, hiszen egy mikrochippel rendelkező, megfelelően regisztrált kutya a megtalálást követően 5-10 perc alatt visszajuttatható a gazdájához!

Aki még nem veszített el kutyát, az nem tudja, mivel jár. Az idegeskedés, a kutya keresésére fordított idő és pénz, és nem utolsó sorban az, amit a kutya ezalatt átél - csavargás, éhezés, félelem, fagyoskodás, menhelyen, gyepmesteri telepen töltött idő, összeszedett betegségek, sérülések - megspórolható egy párezer forintos eszközzel!

Mi is ez a mikrochip amit a kutyába kell ültetni? Mennyire fájdalmas a behelyezése?

A transzponder egy rizsszem méretű eszköz, melyet az állat bőre alá ültetünk be. A parányi szövetbarát kapszulában egy antenna, és egy mikrochip van beépítve, mely egy 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol.
A mikrochip sem energiaforrást, sem mozgó alkatrész nem tartalmaz, ezért a meghibásodása kizárható. A kapszula anyaga nem vált ki az állat szervezetében ellenreakciót, így az a beültetés helyén - Európában a nyak bal oldala - szépen megtapad. A mikrochip önmagában nem sugároz jeleket, egy speciális leolvasó rádiójeleire válaszolva adja vissza a chipben tárolt számsort. Mivel a transzponder nem sugároz jeleket, így a tévhittel ellentétben nem is alkalmas az eb helyének meghatározására! A chip behelyezését egy nagyon éles speciális tűvel végezzük, szükség esetén akár helyi érzéstelenítés is alkalmazható. Tapasztalatom alapján, sok száz chip beültetése után azt kell, hogy mondjam, hogy a kutyák nagyon jól viselik, az esetek döntő részében semmilyen fájdalmat nem jeleznek, vagy csak annyit, mint egy védőoltásnál.

Hogyan kell regisztrálni a chipet?

A törvény alapján kötelezően egy állami adatbázisban kéne regisztrálni, amelyik viszont még nem készült el. Így a régi jól bevált, a Magyar Állatorvosi Kamara által üzemeltetett online adatbázist használjuk (www.petvetdata.hu), melyhez minden veszettség oltásra jogosult állatorvos hozzáfér. Az adatbázist eredetileg az Útlevél nyilvántartásra hozták létre, tartalmazza az állat azonosítóit - mikrochip vagy tetoválás -, fő jellemzőit, az útlevél kiadásához szükséges veszettség elleni oltások adatait, és a tulajdonos adatait, tehát tökéletesen megfelel a mikrochipek nyilvántartására. Azzal, hogy csak az állatorvosok (korlátozottan az önkormányzatok) férnek hozzá biztosított az adatvédelem, de biztosított az is, hogy szükség esetén belátható időn belül információt kérjenek le, hisz ezt az állatorvos bármely internet kapcsolattal rendelkező számítógépről lekérdezheti. 2006. október óta az adatbázis bárki számára elérhető a www.petvetdata.hu címen, a mikrochip vagy az útlevél száma alapján lekérdezhető, hogy az adott kisállat szerepel-e az adatbázisban. Adatvédelmi okból ebben az esetben csak az állat neve és fajtája jelenik meg, de ennyiből egyértelműen eldönthető, hogy a keresett állat szerepel-e az adatbázisban.

Ki és, hogyan ellenőriz? Milyen szankciókra számíthat az, aki nem chipezteti be kutyáját?

A mikrochippel kapcsolatos kötelezettség betartását a jegyző és a kerületi hivatal ellenőrzi. Amennyiben az állatorvos azt észleli, hogy a négy hónaposnál idősebb kutya nincs mikrochippel ellátva, kötelessége a kerületi hivatal felé jelenteni. A magánállatorvos a rendelet alapján a kutya vizsgálata, kezelése előtt köteles ellenőrizni, hogy az állat transzponderrel jelölt-e. A chipezés megtörténtét az azt elvégző magánállatorvos az oltási könyv vagy a kisállat útlevél megfelelő rovatának kitöltésével, aláírásával és bélyegzőjével igazolja. Az Állatvédelmi törvény bírság kiszabását is lehetővé teszi, a chipezés elmaradása esetén 15.000 Ft bírsággal sújthatja a tulajdonost.

Mennyibe kerül?

A törvény elég érdekesen fogalmaz, és mindemellett belegázol a piacgazdaságba is egy kötelező tarifával, amit 3500 Ft-ban határoz meg. Ugyanakkor nem készült még el az állami adatbázis, így az állatorvosoknak a Kamara által üzemeltetett fizetős adatbázisba kell regisztrálni. A törvényalkotó nem számolt azzal sem - így ez sincs benne a 3500 Ft-ban -, hogy egy kutyát a beavatkozás előtt meg is kell vizsgálni, hiszen egy beteg állat lefogása, chipelése akár súlyos következményekkel is járhat. A vizsgálat optimális esetben teljes körű, kiterjed a szemek, fülek, orr, nyálkahártyák, nyirokcsomók, légzési, emésztő és keringési rendszer stb. vizsgálatára. Természetesen - főleg háznál a birtokot védő kutya esetében -  ez nem mindig történhet meg, de legalább a tulajdonost részletesen kikérdezzük a kutya állapota felől.

Kedves Gyula, köszönöm az interjút! Mit üzennél még az olvasóknak?

Pont novemberben, 20 évvel ezelőtt nyitottam meg az első állatorvosi rendelőt Pilisvörösváron. Terveim között szerepelt, hogy valamilyen ajándékkal kedveskedjek a vörösvári kutyatartóknak a szülinap alkalmából. Szeretnék segíteni azoknak, akik még nem chipeztették kutyájukat. 20 napig, november 10. és 30. között kedvezményesen vállalom a transzponder beültetését, 3300 Ft-ért. Mellé ajándék a Kamarai regisztráció, a kutyus nyakába egy regisztrációs biléta, a betegvizsgálatot ingyen végzem, és a leggyorsabb 30 tulajdonos még egy Pedigree fogtisztítót és egy zacskó almachipset is kap. Várom a Gazdikat a fenti időpontban a Ligeti Állatorvosi Rendelőben.

Elérhetőségek:
Liget Állatorvosi Rendelő - Saufert Gyula
Pilisvörösvár, Kisfaludy u. 48.
06- 26-332-450
www.allatorvos.shp.hu

(Varkapu.info)

 


Kapcsolódó cikkek:
Az embert és a kutyát is súlyosan megbetegítheti: a Lyme-kór

view counter
view counter

Programot ajánlok!

Navigáció

Belépés

Szavazás

Hányast adnál a Varkapu.info-nak a térség tájékoztatásával kapcsolatban?:

Cégtár

Faanyag, fűrészárú, készházak, tetők, burkolóanyagok, nyílászárók, ereszcsatornák, kémények, stb.

varkapu.info hírlevele

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tartalom átvétel