„Nagykorúak lettünk!” - Nemzetközi Kőkonferencia Pilisvörösvárott

„Nagykorúak lettünk!” - Nemzetközi Kőkonferencia Pilisvörösvárott
Március 4-én immár tizennyolcadik alkalommal rendezte meg a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete a Nemzetközi Kőkonferenciát. A nívós szakmai rendezvénynek kezdettől fogva a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium ad otthont. Az idei konferencián mintegy kétszáz szakmabeli vett részt, számos európai országból érkeztek érdeklődők, köztük az idén először Koszovóból is.
 
Szikrázó napsütés és Molnár Sándor ipartestületi alelnök, helyi kőfaragó mester hatalmas kőtojása várta a vendégeket a gimnázium fellobogózott bejárata előtt ezen a szombat délelőttön. A távol- s közelről érkezett mesterek nemcsak az időjárásra és a fogadtatásra nem panaszkodhattak, hanem a változatos programra sem.
 
A konferenciát, melynek védnöke Dall’Asta Arnold örökös tiszteletbeli elnök volt, Kampfl János ipartestületi elnök nyitotta meg, e szavakkal köszöntve a közönséget: „Nagykorúak lettünk!” 18 évvel ezelőtt a köves szakmán belüli tapasztalatcsere elősegítésére, a nemzetközi kapcsolatok ápolására és a mesterségbeli tudás gyarapítására jött létre ez a fórum. „A tudás gyarapítása, a kapcsolatok ápolása ma is a legfontosabb célja a konferenciának” – hangsúlyozta az elnök úr.
Kampfl János elnök megnyitja a konferenciát
(Fotó: Fogarasy Attila)
 
A legnagyobb érdeklődés Csepreghy Nándor parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes „A hazai mikro-, kis- és középvállalkozók versenyképességét elősegítő pályázati források és kormányzati intézkedések” címmel meghirdetett előadását előzte meg. Az államtitkár úr előadásának első felében történelmi távlatokat is megnyitva általánosságban beszélt a kormány gazdaságpolitikájáról, amelynek sikeressége szorosan összefügg a nemzeti szuverenitással. Ennek három pillére a pénzügyi, gazdasági és energiapolitikai önállóság megteremtése és fenntartása, továbbá fontos, hogy az államapparátus is hathatósan támogassa mindezt. Ennek érdekében tovább kell csökkenteni a bürokráciát. „Uralkodó állam helyett szolgáltató állammá kell válni” – jelentette ki az államtitkár.
 
A pályázati forrásokkal kapcsolatban tájékoztatást adott arról, hogy a most megnyíló EU-s források 60%-át a vállalkozások nyerhetik el, és csak 40%-át használhatja fel az állam. Új lehetőségként említette, hogy Európában egyedülállóan az állam 30% előleget biztosíta vállalkozásoknak sikeres pályázat esetén.
Csepreghy Nándor parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes előadását tartja
(Fotó: Fogarasy Attila)
 
A hozzászólók leginkább a pályázati rendszer nehézkességét, bonyolultságát kifogásolták. „Túl nagyok a megpályázandó összegek, túl nagy a kockázat!” – tette szóvá az egyik vállalkozó. Egy másik pedig azt, hogy Pest megyében nagyon kevés a pályázati lehetőség.
 
Az államtitkár válaszában elmondta, hogy a kis- és közepes vállalkozások tőkehiányát orvosolandó a tervek közt szerepel az a megoldás is, hogy az állam tőkéstársként beszáll a vállalkozásokba. Később a vállalkozók az állami tőkerészt visszavásárolhatják. Pest megyével kapcsolatban elmondta, a tervek szerint 2020-tól különválasztják a fővárostól.
 
A szakmai előadások során többek között megismerhettük Koszovó természeti kincseit, a többmillió köbmétert kitevő márványkészleteités dekorációs kő iparágának fejlődését, hallhattunk a süttőiés a kiskunfélegyházai kőfaragó fesztiválról, a tömbkövek felhasználásáról műemlékeink újraépítésénél, az erdélyi andezitbányákról és a természetes kőburkolatok trendjéről.
 
A konferencia leggyakoribb külföldi vendége, DavorCuk, a R. E. D. GranitiSpA területi kereskedelmi vezetője, aki saját elmondása szerint az eddigi 18-ból 17 alkalommal vett részt a vörösvári konferencián. Cuk úr a rendezvény egyik legérdekesebb előadását tartotta meg az általa képviselt cég bemutatásával.
A filmbejátszásokkal kísért előadásból megtudhattuk, hogy a carrarai központú cégnek két hatalmas kőraktára van Massában és Veronában (Olaszország), ahová a szélrózsa minden irányából érkeznek a saját bányákból kitermelt tömbkövek. A cégnek saját kőbányái vannak például Zimbabwéban, Namíbiában, Madagaszkáron, Brazíliában és Finnországban.
 
Külön kisfilmben ismerkedhettünk meg azzal a coloradói bányával, amit nemrégiben vásároltak meg. A nagy múltra visszatekintő bánya köveiből épült meg például a washingtoni Fehér Ház is. Még további száz évre elegendő kifejthető kő található itt. A bányával a környezetvédők is elégedettek lehetnek, hiszen mélyművelésű: nem okoz gyógyíthatatlan tájsebeket. (Lásd: Pilis!)
 
Szárszó Tibor ágazatvezető a Magyar Nemzeti Kereskedőház tevékenységét mutatta be. Az MNK „kulcsot” jelenthet a vállalkozások számára. Rendkívül kiterjedt információs hálózattal rendelkezik: 47 kereskedőházzal tartanak kapcsolatot világszerte, a szomszédos országokban pedig 23 regionális irodát tartanak fent. Az előadó szellemes fordulattal zárta a bemutatkozást: „Hajózni muszáj, exportálni pedig mindenképpen kő!”
 
A hagyományokhoz híven az idén is több kitüntetést adtak át a köves szakmai legjobbjainak. Közülük is kiemelkedik a szakma „doaenje”, Dall’Asta Arnold, aki a magyar államtól kapott lovagkeresztje mellé ezúttal az „European Master of Craft – Európai Mester” címet kapta meg.
Dall’Asta Arnold az „European Master of Craft – Európai Mester” címben részesült
Fotó: Fogarasy Attila
 
 
Fogarasy Attila
view counter
view counter

Programot ajánlok!

Navigáció

Belépés

Szavazás

Hányast adnál a Varkapu.info-nak a térség tájékoztatásával kapcsolatban?:

varkapu.info hírlevele

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tartalom átvétel