A hőség megviseli az állatokat is - Erre figyeljen, ha háziállata van!

A hőség megviseli az állatokat is - Erre figyeljen, ha háziállata van!

A hőség nemcsak minket visel meg, hanem a körülöttünk élő állatokat is, éppen ezért körültekintőbbnek kell lennünk a következő napokban. Dr. Kanász-Nagy Dorkát, a Ligeti Állatorvosi Rendelő doktornőjét, és az Ürömi Menhely önkénteseit kérdeztük arról, hogy mivel segíthetjük kedvenceinket a nagy meleg idején. 

Megkérdeztük a Ligeti Állatorvosi Rendelő doktornőjét, Dr. Kanász-Nagy Dorkát, hogy hogyan tudjuk elviselhetőbbé tenni kedvenceink napjait a hőség idején: „Valóban nagyon tudnak szenvedni négylábú kedvenceink is a melegtől, sőt! A hosszú szőrű, tömött, sűrű bundájú állatok még inkább. Tulajdonképpen náluk is ugyanazok az irányelvek vannak érvényben a hőség idején, mint az embereknél: napközben minél kevesebbet kelljen mozogniuk, mindig legyen a közelükben friss ivóvíz (amelyet naponta cserélni kell), és természetesen legyen egy árnyas, hűvös hely, ahova bármikor elvonulhatnak a legmelegebb órákban."

A doktornő azt is elárulta, hogy mik a leggyakoribb hibák, amiket gazdaként elkövethetünk a nyári melegben: „Talán a leggyakoribb probléma, hogy nem sikerül időben eljutniuk az embereknek kedvencükkel a kutyakozmetikushoz, és a hosszú szőrű kutyák, illetve macskák könnyen hőgutát kaphatnak, amikor ilyen embertelenül nagy hőség van. A másik gyakori tévedés, hogy nincs egy árnyas hely az állatunknak, vagy csak félárnyék vagy az sem. Ez főleg a kennelekben tartott kutyáknál vagy a ketrecben tartott nyulaknál szokott előfordulni."

Ha megtörténik a baj és kedvencünk rosszul lesz, mindenképp fel kell keresni az állatorvost. „Jó esetben egy infúziós kezelés is elég a napszúrást vagy hőgutát kapott betegeknél, de előfordulhat, hogy komolyabb gyógyszeres kezelésre, esetleg 1-2 napos kórházi elhelyezésre is szükség lehet. Amit már otthon megtehetünk, hogy elkezdjük langyos, majd hideg vízzel hűteni az állatot a lábától kezdve. Fontos, hogy ne úgy kezdjük, hogy azonnal az egész testét hideg vízzel lefröcsköljük, hanem csak szépen, apránként a lábától kezdve egyre nagyobb területen locsoljuk a testét" - tanácsolja Dr. Kanász-Nagy Dorka.
 
Azonban nemcsak házi kedveceinket viseli meg a nagy meleg, hanem az utcán kóborló, elhagyott állatokat is. Az Ürömi Menhely önkéntesei épp ezért a környéket járva vizes edényeket helyeznek el,  hogy az otthonról elcsatangolók is találhassanak egy biztos pontot, ha megszomjaznak. „Ha tudtok, tegyetek a kaputok elé, árnyékos helyre egy tál vizet a kóbor állatok, madarak számára. Érdemes a kocsiba, táskába is egy kisebb műanyag tálat és egy üveg vizet helyezni, hogy segíteni tudjatok ha kell. Ha olyan kutyát láttok, amelyik ki van kötve, és nincs vize vagy árnyéka akkor kérjetek segítséget, és ne hagyjátok sorsára! Kocsiba zárt állat esetén rögtön hívjátok a helyi közterület felügyeletet vagy rendőrt" - tanácsolják a menhely önkéntesei.
 
Előzzük meg a bajt, tegyünk állatainkért! Tanácsért vagy baj esetén forduljon bizalommal a Ligeti Állatorvosi Rendelőhöz vagy az Ürömi Menhelyhez:
 
Ürömi Menhely: 06-70-619-9311
Ligeti Állatorvosi Rendelő: 06- 26-332-450 
 
 
(Varkapu.info, Fotó: Gribek Tímea)
 
view counter

Programot ajánlok!

Navigáció

Belépés

Szavazás

Hányast adnál a Varkapu.info-nak a térség tájékoztatásával kapcsolatban?:

Cégtár

Első és egyedülálló 4 csillagos szálloda a Zsámbéki-Medencében.

varkapu.info hírlevele

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tartalom átvétel