Blikk: Idős hölgyre csukta az ajtót a buszvezető Pilisvörösváron

21:21 | 2017 10. 01.

Kategóriák: Közélet

Csak a szerencsén és egy utas lélekjelenlétén múlt, hogy nem esett nagyobb baja annak az idős hölgynek, akinek a pilisvörösvári üdülőtelepnél a vállára zárta a busz ajtaját a sofőr – olvasható a Blikk honlapján.
– Ha időben nem kapom el a nénit, biztosan a mozgó jármű alá esik – kezdte a Blikknek a busz egyik utasa, W. Fanni.
– A hölgy háromnegyed egy körül szeretett volna leszállni a buszról az üdülőtelepnél, azonban a sofőr túl hamar zárta be az ajtót, ami az így is eleve nehezen mozgó nénire csukódott, majd az érzékelőnek köszönhetően azonnal vissza is pattant – részletezte a történteket a lány, aki szerint hiába kiabáltak a buszvezetőnek, hogy baj van, túl későn hallotta meg, és a nyitott ajtón félig kilógó nénivel indult tovább a megállóból.
– Nem tudom, mi történt volna, ha nem sikerül behúznom, ráadásul a sofőr ezt követően sem szállt ki a buszból. Megállt, majd hagyta, hogy az idős nő elsétáljon – mesélte a lány.
A buszról Fanni segítette le az idős nőt, aki arra a kérdésre, hogy jól van-e, azt felelte, hogy megijedt, de nem esett baja.
– Több tényező is közrejátszhatott abban, hogy a buszsofőr nem észlelte elindulás közben, hogy a jármű ajtaja rácsukódott az idős hölgy vállára. Első körben fontos leszögezni, hogy a vezetők nagyon leterheltek, magas túlórákat teljesítenek, és a menetrendek sincsenek jól ütemezve – mondta Nemes Gábor buszos szakszervezeti vezető. Szerinte a nem megfelelő munkakörülmények is okozhatják az ilyen eseteket. – Mivel a balesethez vezető tényezőket általában nem vizsgálják, a jármű vezetőjét vonják felelősségre, ha elkövet egy ilyen hibát. Tény, hogy a sofőrnek elindulás előtt minden esetben bele kell néznie a visszapillantó tükörbe, ugyanis előfordulhat, hogy a csengő nem jelzi, ha egy utas beszorult az ajtó közé – folytatta lapunknak a szakember.
Az illetékes busztársaságot is megkerestük az ügyben, azonban lapzártánkig nem kaptunk választ.
Van biztosítás, de kevés
A menetjegy ellenében igénybe vehető tömegközlekedési eszközökön a jogszerűen utazó utas a legtöbb esetben biztosítottnak számít. A menetjegy vásárlásával az utas megköti az utazási szerződést, ami biztosítást is tartalmaz. Ez többségében biztosítási fedezetet nyújt baleseti halál, rokkantság, csonttörés, kórházi kezelés esetén. A biztosítási összeg többnyire viszonylag alacsony, van, ahol baleseti halál esetén mindössze kétmillió forintot fizetnek ki.
Címkék: , , , , , ,