2020 után hosszabbítják meg az 1-es villamost

08:40 | 2017 10. 27.

Kategóriák: Közélet

Az 1-es villamos vonalának óbudai meghosszabbítása is szóba került az Országgyűlés ülésén egy szocialista képviselő kérdésére. A fejlesztési tárca államtitkára szerint 2020 után kerülhet ismét szóba a projekt – írja az InfoRádió.

A szocialista Kiss László vetette fel az Országgyűlés plenáris ülésén, hogy miért marad el az 1-es villamos meghosszabbítása.

„Igazat állít Tarlós István, miszerint ő akadályozta meg a beruházást, ha igen, hogyan? Milyen egyeztetések folytak ebben az ügyben a főváros és az állam között? Illetve valaha remélhető-e, hogy megvalósul a villamosvonal meghosszabbítása?”

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára közölte, hogy 2014. és ’20. között a Külső Bécsi úti villamosvonal fejlesztésére 10 milliárd forint fejlesztési támogatás áll rendelkezésre, a támogatási összegen felüli eszközöket pedig a fővárosi önkormányzatnak kell beszereznie.

„Az önkormányzat a projekt leállítása mellett döntött azzal, hogy az erre szánt összeg átcsoportosítását javasolja további alacsonypadlós villamos és trolibusz járművek beszerzésére. Ha a későbbiekben felmerülnek olyan, előre nem felbecsülhető hasznok, amelynek hatására a projekt megtérülővé válik, az 1-es villamos meghosszabbítása 2020 után megvalósulhat.

Az államtitkár emellett emlékeztette az ellenzéki képviselőt, hogy a főváros mozgásterét alapvetően befolyásolja, hogy fel kell újítani a 3-as metrót.

(InfoRádió – Sigmond Árpád)

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,