Akciós kezelés a Ligeti Állatorvosi Rendelőben

17:03 | 2019 03. 18.

Kategóriák: Közélet

Az utóbbi 5-8 évben egy új egzotikus betegség, a szívférgesség jelent meg Magyarországon. 2009 előtt csak olyan kutyák fertőződhettek a betegséget okozó fonalférgekkel, amelyeket mediterrán országokba utaztattak. Mára azonban az éghajlat melegedése miatt a betegséget terjesztő szúnyogok „beköltöztek” hazánkba, így sajnálatosan már nálunk is egyre több kutya szívféreg-fertőzött.

Hogyan tudhatjuk meg, hogy fertőzött-e kedvencünk?

Ha kutyusunk 6 hónapnál idősebb, vérvizsgálaton kell átesnie: a vérből 2 vizsgálatot végeznek, 1. vércsepp vagy Knott-teszt, 2. D.immitis ELISA gyorsteszt.

A kifejlett ivarérett nőstény férgek ún. mikrofilariákat ürítenek a véráramba, ezeket egy csepp vérből vagy dúsítási eljárással (pl. Knott teszt) mikroszkóp alatt vizsgálva lehet megtalálni. A bőr- vagy szívférgesség ez alapján nem különíthető el, mivel ezek a mikrofilariák még mikroszkóp alatt is azonosnak tűnnek. A két féreg elkülönítésére használjákk az ELISA gyorstesztet, amely akkor lesz pozitív, ha a beteg szervezetben legalább 2 ivarérett (nőstény) szívféreg van.

Ha ezek negatívak, elkezdhető a megelőző kezelés. 6 hónap múlva érdemes megismételni a vizsgálatot, hiszen a szúnyogcsípést követően 6-8 hónappal lehet legkorábban kimutatni, hogy fertőződött-e kedvencünk (praktikusan tehát az előző évi fertőződést tudjuk kiszűrni). Ha az eredmény akkor is negatív, akkor biztos, hogy nem fertőződött kutyusunk.

Ha a vércsepp/Knott-teszt pozitív, az ELISA negatív, akkor nagy valószínűséggel bőrférges a kutyánk.

Ha a vércsepp/Knott-teszt negatív, az ELISA pozitív, akkor van esélye, hogy szívférges a kutyánk. Ebben az esetben más gyártó ELISA tesztjével is meg kell ismételni a vizsgálatot, illetve a későbbiekben újabb tesztek elvégzésére lesz szükség, és annak pozitív eredménye esetén juthatunk megbízható diagnózishoz (PCR vizsgálat).

(Az esetleges pozitív eredmény esetén azonnal részletesen elmondják további teendőket a gyógykezeléssel kapcsolatban.)

Ha 6 hónapnál fiatalabb kölyökkutyánk van, vagy az eredmény mindkét féregre negatív, akkor el kell kezdeni a megelőzést havonta cseppel, vagy tablettával.

2019. március 16-30. között akciósan végezik
a pi
lisvörösvári Ligeti Állatorvosi Rendelőben
a szív/bőrféreg-szűrést:
Vérvétel + mikroszkópos vizsgálat + szívféreg ELISA teszt
8500,- Ft helyett
most csak 6500,- Ft

Kérjük, jelentkezzen be telefonon (rendelési időben) a vizsgálatra!

PILISVÖRÖSVÁR

  • Ligeti Állatorvosi Rendelő
  • Pilisvörösvár, Kisfaludy u. 48.
  • +36 26 332 450 vagy 36 30 924 1520

ÜRÖM

  • Ürömi Állatorvosi Rendelő
  • Üröm, Dózsa György u. 9.
  • +36 26 350-698 vagy 36 30 990 9045


TOVÁBBI RÉSZLETEK>>>


(Ligeti Állatorvosi Rendelő)

Címkék: , , , ,